L’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí ha estat un dels punts visitats. Es tracta d’una de les plantes potabilitzadores tecnològicament més avançades d’Europa que permet potabilitzar cabals captats al riu Llobregat de fins a 5.300 litres per segon (680 milions diaris de litres d’aigua). L’estació compta, a més, amb dos processos innovadors que permeten millorar-ne la qualitat, un d’ells amb ozó i carbó actiu i l’altra a través de la tècnica d’osmosi inversa que garanteix una millor qualitat organolèptica.
A continuació, han visitat el Centre Dinapsis que Aigües de Barcelona té a Collblanc, un centre de transformació digital que forma part de la xarxa de centres que Agbar té a tot Espanya. Dinapsis disposa d’un hub operatiu, format per un centre planificador, un pool d’experts orientat a la presa de decisions tècniques de manera centralitzada i un centre de control; una suit de serveis digitals, i un espai per a la cocreació i aliances, orientat a promoure la innovació per generar solucions de futur als principals reptes socials i ambientals. L’alcalde ha assenyalat que, en un context com l’actual amb una situació d’escassetat hídrica i emergència climàtica, les aliances esdevenen cabdals i “comptar amb un soci tecnològic compromès amb la innovació i la millora contínua ens garanteix l’excel·lència en la gestió de l’aigua”. I ha afegit “a Tarragona, com molts altres municipis del Mediterrani, tenim importants reptes al davant que afrontem acompanyats amb un grup sòlid i consolidat com Agbar, que fa una clara aposta per la gestió sostenible d’un recurs tan fràgil com l’aigua”.
En aquest mateix sentit s’ha expressat el president d’Ematsa, Jordi Fortuny, que ha destacat l’aplicació la intel·ligència artificial en tot el cicle integral, “Ematsa també disposa d’un centre de control 24/7 i treballem per ampliar la capacitat de presa de decisions automatitzades” i ha assenyalat “l’experiència del soci tecnològic ens facilitarà el camí que ens queda per recórrer en aquest camp”.
El Museu de les Aigües, ubicat a Cornellà, ha estat el darrer punt de la visita. L’espai ubicat a la Central Cornellà és un edifici industrial modernista, construït per Aigües de Barcelona el 1909 per a l’abastiment d’aigua a Barcelona i els municipis del seu entorn. El Museu de les Aigües acull espais museïtzats i divulgatius al voltant de la gestió i la cura de l’aigua.