Gairebé 3 milions i mig d’euros per potenciar i recuperar l’anella verda de Tarragona amb el 2026 com a horitzó. Aquest és el projecte presentat per l’Ajuntament als fons europeus Next Generation. Al paquet s’hi inclouen accions encarades als rius, la massa forestal i el litoral de la ciutat.

L’objectiu és renaturalitzar diversos espais i generar entorns resilients al canvi climàtic. Dins el projecte s’hi troben actuacions molt ambicioses, com la renaturalització del riu Francolí, canviant l’aparença actual de canal i recuperant el bosc de ribera. També es vol fer més amable el riu Clar i ampliar la desembocadura del Gaià.

En matèria de platges, la pedra angular és el desmantellament de la plataforma del Miracle i la renaturalització de la zona. També actuacions a l’Arrabassada i la Llarga per tenir reserves de dunes. Al Pont del Diable, es volen recuperar zones erosionades, replantar espècies d’arbres resilients i establir zones de cultiu. Tot plegat en clau de prevenció d’incendis forestals.

El projecte recull reclamacions d’entitats ecologistes per combatre el canvi climàtic. Algunes accions ja estan avançades i tenen finançament, mentre que d’altres estan encara en un estat embrionari. Eva Miguel, consellera de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, parla d’una aposta més enllà de la subvenció.

Eva Miguel, consellera de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona.

D’altra banda, el consistori vol que durant el primer quadrimestre d’aquest 2022 es constitueixi el Consell Municipal del Medi Ambient. També s’està treballant per tenir un pla de gestió de l’anella verda. Durant la segona meitat d’any s’hauria de saber si s’han aconseguit els fons Next Generation.