Dues peces de l’arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol (1879-1949), una imatge d’un Sant Crist –la creu del qual va ser decorada per Jujol- i l’escultura d’un Sant Andreu datada l’any 1918, fins ara custodiades a l’Arxiu Jujol del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona, han estat donades a l’arxidiòcesi de Tarragona, concretament al Museu Diocesà de Tarragona, per voluntat testamentària del fill de l’arquitecte, Josep Maria Jujol Gibert.
Els bens de l’Arxiu Jujol que passen a formar part del fons del Museu Diocesà de Tarragona són un crucifix adquirit en una botiga d’art religiós i pintat posteriorment per l’arquitecte Josep Maria Jujol, fusta pintada de vermell, daurada, policromada, rascada i puntejada amb acabats mat i brillants (amb mides 60 x 40 x 150 cm.); i una escultura de Sant Andreu realitzada a partir d’un cap existent, situada sobre pedestal de fusta daurat, puntejat i pintat amb filigranes i símbols –que presenta dues signatures de Jujol i data del 29 de novembre de 1918, amb mides 52 x 17 x 14 cm.). En els propers dies està previst que la imatge de Sant Andreu quedi exposada a la secció d’època contemporània del Museu Diocesà.
A l’acte de la signatura de la donació han participat el president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona, Jordi J. Romera; el marmessor testamentari del fill de l’arquitecte Josep Maria Jujol Gibert, Manuel Callao Costa, que fa efectiva la voluntat del causant de que determinats bens de l’Arxiu Jujol s’entreguessin al Museu Diocesà de Tarragona –concretament les dues peces esmentades-; el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz; i l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas.
Després de la signatura, l’arquebisbe Joan ha expressat l’agraïment per aquesta cessió: «ens honora molt tenir aquestes dues peces tan boniques i significatives que en el nostre Museu Diocesà lluiran i faran conèixer la figura de Jujol». El Dr. Planellas volgut destacar «la profunda espiritualitat i coneixement bíblic d’arquitectes dels inicis del segle XX, com Jujol o Gaudí». Per la seva part, el president del COAC a Tarragona ha posat en relleu aquest patrimoni comú, arquitectònic i religiós, i s’ha emplaçat a la col·laboració entre ambdues institucions. Durant la visita al Col·legi d’Arquitectes, el Sr. Arquebisbe ha pogut contemplar alguns dels treballs de Josep Maria Jujol: planells, esbossos, projectes de vitralls o un missal romà de l’any 1933 profusament decorat per l’arquitecte modernista.
- Claudio Barría: “Només hi ha documentats una desena de casos de reproducció de mantes arreu del món”
- L’Ajuntament de Tarragona fa una crida a combatre l’odi amb motiu del Dia Internacional contra la LGTBifòbia
- El Petit de Cal Eril actuarà al Festival Camp de Mart
- Junts per Catalunya demana més pressupost per a Tarragona Ràdio
- L’Ajuntament de Tarragona i els sindicats de la brossa acorden un increment salarial del 3’5%