powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

La sèrie de podcast ‘Del passat també es viu’ estrena el capítol número 6 ‘L’atemptat d’Enpetrol. La nit més llarga’. Està dedicat a la reacció d’una ciutat després que els terroristes col.loquessin dues bombes al polígon químic.

El treball recupera els sons radiofònics d’aquella nit i el testimoni actual de persones que van marxar de la ciutat. Han passat prop de quatre dècades però a Tarragona tothom recorda encara què va fer i on estava aquella llarga nit.

No ho han esborrat de la memòria Montserrat Rovira, que amb la seva família va marxar a Solivella, o Andrea López que va intentar anar a Vilanova i la Geltrú. Es calcula que 25.000 ciutadans van abandonar Tarragona aquella nit de 1987.

ETA va col.locar els artefactes molt a prop de la Universitat Laboral on hi havia centenars d’estudiants interns.

El professor Juan Martín estava aquella nit de guàrdia. Tenia cura dels alumnes que ja dormien a les seves habitacions quan es va sentir l’explosió.

Ell i i l’educadora Maria José Freixas, que s’ocupava de les noies residents, van decidir evacuar la Laboral i caminar a peu fins la Pineda per fugir del foc que s’apropava. Martín i Freixas expliquen a Tarragona Ràdio el patiment de caminar durant una hora, enmig de la negra nit, amb la por al cos i amb la responsabilitat de tenir el nombrós grup de menors al seu càrrec.

María José Freixas i Juan Martín

Van ser dos dels herois d’una nit que també va viure en primera persona José Luis Periñán. Treballava a Repsol des de 1975 i era el responsable del departament d’energies. El rack depenia precisament d’aquesta àrea. Amb Periñán, Tarragona Ràdio ha tornat a visitar el punt exacte on van esclatar les bombes per escoltar les seves explicacions de com van aconseguir resoldre la situació. ‘Va ser una setmana frenètica de treball’.

José Luis Periñán

També és clau el testimoni d’Antonio Teruel. Era el vigilant de seguretat de la zona del pantalà i va donar la veu d’alerta. Relata que va poder fer tres trucades abans que es compliquessin les comunicacions.

El paper de la ràdio va ser fonamental. El Gestor cultural, Jordi Bertran, es trobava a la zona quan van veure la bola de foc. Era col·laborador de Ràdio Fòrum, l’antiga Tarragona Ràdio, i no va dubtar en trucar a l’emissora des d’una cabina. El podcast recull la seva veu i la d’altres que van informar aquella nit a peu de carrer.

El so del comunicat d’ETA llegit des de govern civil, la veu de l’alcalde, Josep Maria Recasens; del governador civil, Vicente Valero; del líder veïnal, Ángel Juárez; del periodista de Radio Cadena Española a Tarragona, Xavier Pedrol, donen força a un reportatge que recorda una nit que es va fer ‘eterna’ per molts tarragonins.

Una setmana després, els mateixos etarres que van posar les bombes a Enpetrol, atemptaven a Hipercor. A Barcelona van morir 21 persones.