La nostra Heroïna de la Setmana és la Laura Balcells Vilamajó. La Laura va néixer l’any 90 en el si d’una família d’Arbeca que, amb ella, passava a ser una família nombrosa. Una família humil, treballadora i fantàstica. És la petita de 3 germans, de dos nois que l’han protegit, acompanyat i recolzat en tot moment.
Va estudiar a l’institut de les Borges Blanques on no tot li va ser fàcil però, tot i això, d’allí s’endú molt bones amistats. Després va decidir estudiar el CFGM d’Atenció Sociosanitària que li va permetre poder treballar a una Associació de Lleida on va trobar persones meravelloses que li van ensenyar a ser una bona professional en l’àmbit. Mentre treballava de nit cuidant una parella d’avis amb Alzheimer, va cursar el CFGS d’Interpretació de Llengua de Signes i va ser llavors quan va decidir seguir formant-se i estudiar el Grau d’Educació Social per la UOC, compaginant-ho amb la feina.
Fa 6 anys que es va independitzar i actualment viu a Bràfim amb la seva parella i la seva gata que l’ha acompanyat al llarg d’aquests anys. És una amant dels animals i la natura i se sent molt agraïda per tot allò que la vida li ha ofert en l’àmbit personal i professional. Una dona observadora, bromista i forta.
Què vas pensar quan et vam proposar de sortir al projecte Heroïnes Anònimes?
Vaig pensar en un primer moment, wow! No estic acostumada a fer una mirada introspectiva de mi mateixa i vaig pensar, què diria de mi ara? No estem acostumades a què ens diguin que som interessants i l’experiència m’ha agradat molt.
A la presentació hem dit que no et va ser fàcil l’època de l’institut que va passar?
L’adolescència… jo era una “anti-todo” i el meu entorn ho patia molt. A banda, vaig patir una crisi personal de cap on havia d’adreçar la meva vida.
Després d’estudiar llengua de signes vas decidir seguir formant-te i estudiar Educació social. Què et va moure a fer-ho?
M’agrada molt ajudar la gent, acompanyar les famílies, i això ho vaig descobrir quan vaig començar a treballar. Educació Social és la carrera de les oportunitats, de donar oportunitats a la gent.
Treballaves cuidant dues persones grans i actualment treballes a l’Associació Vincle. La teva feina com a educadora s’ha enfocat cap al suport a les dones, oi? Què feu exactament a l’Associació Vincle i què és?
Estem treballant als barris de Ponent amb l’Associació Vincle amb diferents projectes. Un d’ells és assessorament comunitari i un projecte d’empoderament femení. Aquest últim consisteix en oferir aprenentatges, com capacitació digital, alfabetització de català, entre altres, a les dones del barri.
És important el que feu a Vincle perquè doneu importància a la perifèria, a les dones i persones de la perifèria que sovint són oblidades. Les persones que formen part del projecte es senten desvinculades de la ciutat?
Totalment, elles no tenen sentiment de pertinença amb Tarragona i les acompanyem a conèixer la ciutat perquè la vegin com un tot.
Tothom pot participar a les activitats que realitzeu des de Vincle?
Totes poden participar del projecte. Perquè si el que volem és una integració real, no podem fer una tria, ja que totes aporten i juntes creem una xarxa de sororitat i comunitària molt important.
Com poden participar al projecte?
Venint a la seu que tenim a Camp Clar, al C/Riu Ter, Bloc 4, Escala 14. I ens poden enviar un correu, també.
També vas treballar fent classes de català a dones migrades. Creus que reben prou suport? Què caldria fer més?
És complicat, ja que la societat inevitablement exclou. No deixem que s’integrin i hi ha molta feina a fer. Hi ha d’haver un reforç perquè hi hagi una continuïtat en projectes així, perquè ens afecta a totes i a tots.
Què és el que més t’agrada de la teva feina?
Va lligat amb el que he dit anteriorment de donar oportunitats a les persones i que puguin comptar amb tu. Que confiïn en tu és molt bonic, acompanyar les persones.
Tens algun projecte en ment?
A mi m’agrada molt el treball de cohesió grupal, resolució de conflictes, etc. De fet, m’estic formant en aquest àmbit i és una cosa que tinc en ment i vull projectar en algun moment.
3r.Grau
Quin va ser el teu primer contacte amb el feminisme?
Agafes consciència a mesura que vas creixent.
Una dona referent en la teva vida?
La meva mare.
Recomana’ns una escriptora i/o un llibre.
Kate Morton.
Recomana’ns un grup de música liderat per una dona o identitat dissident.
Roba Estesa.
Una directora o actriu.
Anna M. Bofarull.
Un espai presencial o virtual que ens vulguis recomanar i perquè?
Virtual: douelb_ig
Presencial: Vincle a Camp Clar i Heroïnes Anònimes.