Un pagès en un camp de garrofers a Masriudoms (Baix Camp). Foto: ACN.
Un pagès en un camp de garrofers a Masriudoms (Baix Camp). Foto: ACN.

L’elevada demanda i la menor producció de la collita de garrofa han disparat el preu a més d’un euro el quilo, un valor que no s’havia vist en dècades. La necessitat d’aquest producte per part de la indústria alimentària ha estat la causant d’un increment exponencial en un moment en què l’oferta d’aquest fruit és menor en comparació a campanyes anteriors.

Enguany Unió de Pagesos ha previst una producció un 45% menor a l’any passat, el que es tradueix en 6.000 tones de garrofes. Per contra, l’augment de rendibilitat d’aquest conreu ha comportat robatoris als camps. Segons el responsable de la garrofa del sindicat agrari, Jordi Castellnou, durant les últimes setmanes els agricultors tarragonins han accelerat la collita per evitar nous furts.

En dècades, els productors de garrofa cobraven menys d’un euro per quilo, una situació que ha canviat en els últims quatre anys. La revaloració del garrofí -la llavor de la garrofa- s’ha intensificat aquest estiu, després d’una crisi sanitària vinculada a l’elaboració de gelats.

Aquests productes -que contenien goma de garrofí- es van veure afectats per la contaminació per òxid d’etilè i van haver de ser retirats del mercat. Les indústries alimentàries van haver de buscar nous proveïdors i davant la poca oferta del moment, van provocar un augment exponencial de preus que s’ha mantingut fins l’actualitat.

El gerent de la Cooperativa Comercial Garrofa, Francesc Xavier Cort, ha apuntat a l’ACN que des del sector agrícola i cooperatiu tenen “por” perquè aquests preus arribin a un topall i baixin a valors anteriors. En el cas del preu de la llotja de la zona del Baix Camp i Tarragonès, des de la Unió de Pagesos reiteren la necessitat que aquests organismes cotitzin preus en la línia del mercat per pagar un “preu just” als productors.

Menys garrofes per la campanya d’enguany

Després de la collita “excel·lent” en termes de producció de l’any passat, aquest 2021 es veu marcat per una davallada en les tones de garrofa. La Cooperativa Comercial, ubicada a Mont-roig del Camp i amb una vintena de cooperatives de primer grau associades, va recol·lectar set milions de quilos de garrofa al 2020 i s’estima que enguany només en siguin tres i mig. La qualitat de la collita actual també s’ha vist afectada negativament. L’inici de la campanya a mitjans d’agost ha provocat que moltes garrofes segueixin a l’arbre i que per tant, siguin verdes.