El Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona ha acollit l’acte de lliurament del Premi Tàrraco. Coincidint amb el 21è aniversari de la Declaració de patrimoni mundial del Conjunt de Tarraco, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha volgut reconèixer a l’equip de recerca sobre Aqüeductes romans de Tarraco. Aquest guardó distingeix aquelles accions que permeten la conservació, preservació i difusió del patrimoni de la ciutat. Tant el que fa referència al conjunt històric romà, com la resta de patrimonis universals materials i immaterials reconeguts per la Unesco que són de l’àmbit de la ciutat.
L’objectiu principal del projecte guardonat és la localització i documentació de la conducció romana més llarga que abastia l’antiga ciutat de Tàrraco, topogràficament i fotogràfica. Amb un recorregut de prop de 50 kilòmetres, és una obra mestra d’enginyeria tan important com desconeguda. L’estat del coneixement d’aquesta obra hidràulica era força precari, atès que el seu recorregut és imprecís en força llocs.
El projecte vol suplir aquesta mancança a partir de la localització dels trams visibles, la seva georeferenciació i documentació fotogràfica. Aquesta acció proporcionarà un detallat document que servirà als municipis per establir una àrea de protecció que salvaguardi les restes romanes. Paral·lelament, les zones millor conservades poden ser integrades com atractiu monumental i/o com punts singulars en itineraris turístics prèviament a la seva adequació i posada en valor.
L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat el valor del projecte premiat, “demostrant uns grans coneixements històrics sobre una infraestructura com els aqüeductes romans”. Ricomà ha remarcat la importància, “que tots aquells que són propietaris del patrimoni, és a dir, Ajuntament, Generalitat, Arquebisbat i Estat, tinguin cura dels monuments. Nosaltres ens prenem molt seriosament la conservació i la divulgació del patrimoni”.
Per la seva part, el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha posat l’èmfasi en “el vincle ineludible amb l’aigua que sempre ha tingut la nostra ciutat. I ha afegit: “Avui, més de dos mil anys després d’allò, podem conèixer al detall com eren aquests primers aqüeductes excavats a la roca pels romans, així com saber el traçat que seguia aquesta canalització des del torrent de la Fonollosa fins a Tarragona.
Per la seva part, el director del projecte guardonat de l’ICAC, Jordi López Vilar, ha explicat que “l’aigua és un dels recursos més valuosos a tot arreu. Els romans van construir grans infraestructures hidràuliques al nostre territori, però l’estat de conservació i coneixement dels aqüeductes és molt precari. Aquest desconeixement ha provocat la destrucció del patrimoni. Precisament aquest era l’objectiu del projecte guanyador, fer visibles i elaborar un document que els protegís”. I ha conclòs demanant que es “posi en valor els aqüeductes. Cal mostrar-los a la societat”.
Finalment, el director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Josep M. Palet, ha afegit que l’estudi arqueològic dels aqüeductes romans és un dels grans temes de recerca”.