Les comarques de Tarragona ja són el referent català en la transició energètica cap a l’hidrogen verd. La Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha començat a caminar aquest divendres en un acte públic al Palau de Congressos.

L’objectiu és que esdevingui una plataforma aglutinadora de diferents iniciatives i situar el país com un hub europeu pel que fa a la generació d’hidrogen, emmagatzematge i distribució.

La iniciativa ha estat escollida per la Generalitat com un dels 27 projectes tractors per a la recuperació econòmica i, per tant, aspira a accedir als fons Next Generation. La Vall de l’Hidrogen de Catalunya està capitanejada per la URV.

El projecte reuneix uns 130 actors públics i privats i una trentena d’iniciatives en els àmbits de la indústria química, la mobilitat, les infraestructures, les energies renovables, l’R+D+I i la formació.

L’alcalde, Pau Ricomà, que ha obert l’acte, diu que Tarragona, com a capital, està del tot compromesa en aportar solucions al repte climàtic i avançar en la descarbonització. Afirma que el territori vol liderar aquesta aposta.

La rectora de la URV, Maria José Figueras, ha anunciat la posada en marxa, el curs vinent, d’un màster en Ciències i Tecnologies de l’Hidrogen amb quatre universitats més, dues de catalanes. Destaca que el territori vol ser un referent des del coneixement i la investigació fins al foment del seu ús.

El president de l’AEQT, Rubén Folgado, parla de dia històric. Sosté que la indústria química tarragonina assumeix el repte de la transició energètica des del convenciment i no només per necessitat. Diu que és un procés inajornable.

De fet, també ha intervingut el president de Repsol, Antoni Brufau o el president executiu d’Enagás, Antonio Llardén. O el president del Port, Josep Maria Cruset, que ha manifestat que el projecte és clau pel present i pel futur del territori i del país.

El vicepresident i president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat l’acte. Ha dit que és un gran dia perquè el projecte, que ja és de país, comença a caminar de manera ferma. Afirma que la Vall de l’Hidrogen és molt més que parlar d’una font d’energia alternativa i neta: és una transformació profunda.

L’hidrogen verd s’obté per electròlisi, una tecnologia que separa l’hidrogen de l’oxigen quan s’aplica electricitat a l’aigua. Una electricitat que, perquè sigui verda, no ha d’emetre gasos d’efecte hivernacle, de manera que es genera a partir de fonts d’energia renovables. No emet CO2 en cap moment del seu cicle.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.