Les empreses químiques tarragonines tancaran l’any amb la producció al 60% i reclamen més subvencions per ser més competitives.
Així ho ha apuntat el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, Ignasi Cañagueral.
Una dada que s’arrossega des del segon semestre del 2022, per la situació geopolítica i les guerres d’Ucraïna i Israel.
Cañagueral ha advertit però que amb un 60% de capacitat no es poden absorbir tots els costos fixos i que cal treballar al 80% per començar a ser competitiu.
De fet, el president de l’AEQT ha confirmat que s’importa més productes dels Estats Units i la Xina, on les administracions estan donant més subvencions, i “això està provocant un daltabaix per Europa”. Per això Cañagueral ha exigit tenir “les mateixes” als governs català i espanyol
Cañagueral ha exemplificat aquesta pèrdua de la competitivitat assegurant que “hi ha magatzems a Tarragona amb productes que no estan produïts aquí, sinó que estan arribant d’altres regions”, on s’elaboren amb un cost més baix. Per al president de l’AEQT, les ajudes “descomunals” que estan rebent països com els Estats Units “els han descol·locat” i fa que “competir sigui difícil”.

Unes ajudes econòmiques que se sumarien a les inversions que, segons Cañagueral, ja estan fent la trentena d’empreses que formen part de l’AEQT per avançar cap a la descarbonització de la indústria química. En aquest sentit, ha recordat que mentre no arribi l’hidrogen verd “amb quantitat i cost adequat”, l’aposta passa per l’hidrogen baix en carboni i la captura del CO2.
Preguntat per les xarxes elèctriques tancades, el president de l’AEQT ha afirmat que, tot i que el reglament va ser aprovat l’abril passat, el document no recollia les “reclamacions històriques” del sector.