El paper de les entitats que treballen per erradicar la violència envers les dones és clau. En molts casos són associacions que neixen de la pròpia experiència i amb la voluntad de recolzar i acompanyar les víctimes de violència masclista per què puguin superar el trauma. Ofereixen un tracte personalitzat i creen xarxa social de proximitat.

Al programa especial 25N que Tarragona Ràdio us ha ofert aquest matí desde la Plaça de la Font, ens han visitat algunes d’aquestes entitats que operen a casa nostra.

Manuela Perea és advocada penalista, especialitzada en dret de família i en casos de violència de gènere. Al llarg dels seus 20 anys de carrera als tribunals segueix convençuda que la violència masclista no és qüestió ni de cultura, ni d’ètnies, tant pel que fa a les víctimes com als agressors. Sí que apunta que cada cop són més les persones joves que s’hi veuen involucrades. És per això que reclama més recursos destinats a la sensibilització i educació, per canviar mentalitats, a les aules i a casa. Com a exemple, ha valorat molt positivament serveis com el SAH (Servei d’Atenció als Homes), que dona recursos als homes que volen desenvolupar la seva masculinitat sense recórrer a la violència.

Amb ella també hem repassat les novetats pel què fa a la normativa coneguda com la “Llei del sí és sí”, que es va reformar pocs mesos després de la seva aprovació. Segueix amb la seva essència: posar l’èmfasi en el consentiment ple, però s’han modificat les penes per evitar la revisió de sentències a la baixa que s’estava donant.

També hem volgut fer-nos ressò de la crida que avui fa Metges Sense Fronteres. L’entitat, que assiteix a víctimes arreu del món, ens recorda que la violència contra les dones és una lacra a nivell mundial, que es dona amb impunitat en aquells països que estan en crisis però no només. La portaveu de MSF a la nostra demarcació, Mila Font, explica que demanen que la violència contra les dones sigui considerada una emergència sanitària.

Un exemple d’entitat social que opera a casa nostra és l’ Associació de dones separades i divorciades, Terma. La seva presidenta, Alèxia Amat, ens explica que és prou difícil fer el pas de la separació quan s’estan patint agressions en l’àmbit domèstic. L’administració proveeix solucions d’impàs, reubicacions per parar el primer cop, però falta un acompanyament de més llarga durada per poder completar la separació efectiva de l’agressor.

Rosa Casas, de Dhides, Dones i homes per la igualtat i el desenvolupament, coincideix i explica que sovint no es denuncia per les dificultats que això comporta. És el que es coneix com a violència institucional: el tracte protocolitzat i desanimat que pateixen les víctimes, obligades a explicar una i una altra vegada el seu patiment, i a sentir-se culpables de la seva situació. En aquest sentit, la Rosa insisteix en que el sistema és perniciós i, per tant, s’ha de combatre la violència contra les dones desde les associacions no institucionals.

Heroïnes Anònimes és una altra de les entitats que tenim aprop. Va néixer arran d’un projecte de Laura Recasens a les xarxes socials, per visibilitzar les dones quotidianes del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. A més, desenvolupen dos projectes per combatre la violència de gènere. Veïnes x veïnes és una xarxa de suportde proximitat, i Ca la Remie, és un espai de trobada i suport per a dones supervivents de violència masclista.

Totes les entitats coincideixen en reclamar que es destinin més recursos. Segurament també serà una reivindicació de la manifestació que convoca la Plataforma Feminista del Camp per aquesta tarda. La concentració enguany serà a Reus, a les 18:30h, amb sortida des del Mercat del Carrilet, i anirà fent parades reivindicatives fins a arribar a la Plaça Mercadal. El lema d’enguany és “Que la vergonya canvii de bàndol”, fent referència al cas de Gisèle Pelicot. La Plataforma Feminista del Camp està formada pels col·lectius l’Hora Violeta, Cau de Llunes, Fridas, la Gata Insubmisa, CGT, IAC-USTEC, INTERSINDICAL, CUP, H2O, Ateneu Llibertari Alomà, Papallones Liles, Heroïnes Anònimes i Endavant.