La sisena onada de la pandèmia de covid-19 està posant de nou al límit les infermeres. El sector calcula que aproximadament el 10% de les professionals ha estat de baixa durant aquest repunt dels contagis perquè elles també han acabat infectant-se.

Esgotament, torns doblats o festius i temps lliures renunciats són el pa de cada dia de les infermeres des de fa gairebé dos anys. Una situació sense treva que s’agreuja amb els pics de les onades. Aquest està sent un personal clau durant la pandèmia, amb presència a les urgències, les UCI o a l’atenció primària. Però sobretot essencial en la vacunació: s’han posat 14 milions de dosis a Catalunya en el darrer any. Un procés, no obstant això, que no és tan sols una punxada, ja que requereix molta preparació prèvia.

Amb tot, l’estrès laboral al qual estan sotmeses les infermeres no té aturador. El col·lectiu va rebre la Creu de Sant Jordi el 2021. Si més no, Lluïsa Brull, presidenta del Col·legi d’Infermeres de Tarragona, creu que amb reconeixements simbòlics no n’hi ha prou i reivindica la inclusió al grup laboral A1 de Salut.

Lluïsa Brull, presidenta del Col·legi d’Infermeres de Tarragona.

Actualment són unes 48.500 les infermeres que exerceixen a Catalunya. Des del col·legi tarragoní reivindiquen que en caldrien unes 20.000 més, per arribar al voltant de 70.000. En aquest sentit, denuncien que les noves 600 places que hi haurà a les universitats catalanes el curs vinent no són suficients i que les ràtios continuaran sent molt baixes.

Precisament, per pal·liar l’esgotament de les professionals, les alumnes de tercer i quart d’infermeria tenen contracte per ajudar en el procés de vacunació.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Més notícies: