Les obres al camí de ronda de Tarragona per connectar les platges de l’Arrabassada i la Savinosa i convertir-lo en un recorregut per a vianants i bicicletes començaran aquest estiu. La previsió és que estiguin enllestides a principis del 2025.
La previsió és que estiguin enllestides a principis del 2025. En concret, es tracta d’un recorregut de 700 metres de longitud que estarà “molt integrat al medi natural”, afavorint la “conservació i millora dels ecosistemes existents”, segons han detallat des de la Diputació de Tarragona. De fet, l’actuació també contempla la descoberta d’una cisterna medieval i tres búnquers de la Guerra Civil. Costes es farà càrrec de l’execució d’1,10 MEUR, finançats amb fons europeus. Aquesta serà la primera actuació per convertir la finca de la Savinosa en un hub cultural.
“Després de molts i molts anys, veurem una primera actuació a la finca de la Savinosa”, ha celebrat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. Una satisfacció que també ha estat compartida pel delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; el subdelegat del govern espanyol a la demarcació, Santiago Castellà, i per l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, qui ha afirmat que les obres al camí de ronda permetran enderrocar el que considera que és una “barrera física i psicològica” per a la ciutat.
Aquest dijous, les quatre administracions implicades han presentat el projecte tècnic que contempla integrar “de manera respectuosa” aquest espai del litoral tarragoní al medi natural que l’envolta. El camí, de 700 metres de longitud i cinc metres d’amplada, serà de sorra compactada i diferenciarà la circulació per a vianants i per a bicicletes. Per fer-ho, s’endarrerirà la tanca actual, que es canviarà per una altra que permetrà la circulació d’espècies de fauna. Aquesta actuació comportarà que la Diputació de Tarragona cedeixi prop d’una de les set hectàrees que té la finca a l’Ajuntament de Tarragona i així poder incorporar-la al domini públic marítimo-terrestre.
Renaturalitzar l’espai
Llauradó ha defensat que un dels objectius principals de l’actuació és “renaturalitzar” aquest espai de 2.700 metres quadrats. En aquest sentit, es plantaran prop de 1.700 exemplar de flora pròpia de la zona i es recuperaran espècies autòctones. A més, també es vol descobrir i ensenyar a la ciutadania el patrimoni històric que fins ara es trobava amagat a la zona, com són les restes d’una cisterna medieval, tres búnquers de la Guerra Civil i la trinxera que unia aquestes dues construccions defensives.
Un hub cultural i educatiu
“Aquesta obra marca un abans i un després”, ha afirmat el subdelegat del govern espanyol, Santiago Castellà, qui ha afegit que “a partir d’aquest moment, les possibilitats d’imaginar aquest espai són immenses”. De fet, i tal com ja van anunciar a finals del 2022, la voluntat és convertir la finca de la Savinosa en un gran centre cultural i educatiu, d’ús públic i d’abast internacional.
Llauradó ha recordat que es tracta d’una obra “de gran envergadura” i que, per tant, les obres de l’antic pretori “duraran el seu temps”. A finals del 2022, ja es va anunciar que començarien, com a molt aviat, el 2030. De moment, la Diputació de Tarragona ja ha presentat el Pla Especial de concreció d’usos de l’equipament a l’Ajuntament de Tarragona. “Estem a l’espera que hi hagi la resolució i, a partir d’aquí, començarem a redactar el projecte pel que fa a l’interior de la finca”, ha detallat Llauradó.