Les platges del Miracle i l’Arrabassada tindran per primer cop espais dunars protegits. Seran com els de la Llarga, on també s’ampliarà l’actual zona delimitada. Les actuacions formen part del GreenBelt’26 i abasten més intervencions per treure espècies invasores. És previst que es liciti al febrer de 2025 amb un termini de quatre mesos i 400 mil euros de fons europeus.
L’objectiu final és millorar la capacitat d’autoregeneració de les platges davant d’episodis cap cop més recurrents de les danes. En els darrers han anat perdent sorra com a conseqüència de les fortes llevantades.
Les dunes contribueixen a mantenir la sorra i milloren també la biodiversitat, i és per això que ara es fa un pas més i es vol facilitar que també n’hi hagi al Miracle, i a l’Arrabassada, les zones de bany més urbanes de la ciutat. Això implicarà de cara a l’estiu eliminar zona de bany, de 4.000 i 7.200 metres quadrats en cadascuna de les platges.
La platja Llarga tindrà 14.000 metres quadrats de dunes
A la Llarga s’amplia la zona delimitada que passarà a tenir 14.000 metres quadrats de dunes. El conseller de Medi Ambient, Guilermo García de Castro, explica que l’objectiu és aconseguir combatre els efectes del canvi climàtic, actuant a les platges perquè siguin el més naturals possibles.
L’objectiu final és adequar els espais naturals a través de les actuacions englobades al pla de renaturalització del GreenBelt’26, que comporta una inversió global de 3 milions d’euros de fons europeus. Tot plegat per aconseguir que el canvi climàtic, que ja és aquí, agafi la ciutat amb els deures fets.
L’actuació s’estén des de l’Arrabassada fins a la Llarga, millorant el parc de Mas Roselló, on s’adequa al camí de ronda i s’enderroca un dels murs. Allà s’habilitaran caixes nius per ratpenats i aus insectívores. Un altra part del projecte també portarà actuacions a la platjges dels Cossis i la dels Capellans, on s’eliminaran com en tot aquest conjunt litoral espècies invasores i al·lòctones. També es protegiran les savines autòctones a la zona d’influència dels talussos ferroviaris.
També s’actua més endavant, segons ha explicat el conseller, per modificar el curs del torrent que va afectar el club vela Platja Llarga, amb una bassa de laminació per tal reconduir-lo i que no afecti l’estructura malmesa, que ara caldrà enderrocar per part d ela Generalitat, que és la propietària.
- La terminal de creuers del Port de Tarragona tanca el 2024 amb 63 escales i 136.850 passatgers, un 19% més
- Les mesures d’adaptació de la pesca d’arrossegament es cobriran íntegrament amb fons públics
- Destinen 2,6 MEUR per ajudes a la transformació digital de tres destins turístics catalans, entre ells Tarragona
- Inaugurat l’intercanviador d’autobusos de Battestini, el nou centre neuràlgic de l’EMT
- ERC proposa revertir la nova zonificació d’aparcaments