Les pluges de les últimes setmanes donen un respir a la campanya forestal, però la sequera acumulada de tres anys i l’estrès hídric dels boscos encara és elevat. A nivell de boscos, segons els Agents Rurals, encara hi ha zones complicades on persisteix l’elevat risc d’incendi forestal. Els efectes de la sequera persistent i el fet de que ha plogut però no per igual a tot arreu, marca zones del territori on no es pot abaixar la guàrdia.

A més, les altes calorades a partir del juliol, poden complicar la situació i elevar el risc d’incendi. Això es veu agreujat perquè als boscos hi ha moltes tones de material mort com a conseqüència del efectes en determinades espècies vegetals del canvi climàtic.

Andreu Momblan, sotsinspector de l’Àrea Regional de Tarragona dels Agents Rurals, alerta en una entrevista a Tarragona Ràdio d’un estiu complicat, i de que no ens poden refiar d’una millora per les últimes pluges.

La zona nord de la Conca de Barberà i algunes zones del Priorat que toca a la Ribera d’Ebre, preocupen. Tot i que la zona més complicada és la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, on no ha plogut gaire.

Les causes dels incendis forestals també estan canviant, i es troben de tot, sobretot per negligència. Fins i tot incendis forestals provocats per rituals de foc.

Hi ha una actualització del pla Alfa amb un cinquè nivell, amb l’actualització de l’Infocat. El missatge de prevenció i l’actuació activa s’ha adaptat al canvi climàtic, i s’han incrementat les eines d’evaluació del risc, que permet focalitzar més sobre el mapa, i restringit les actuacions a nivell municipal.

La nova actualització del pla estableix que també cal evacuar animals de companyia en cas d’incendi, i garantir l’accés a les explotacions dels ramaders, per alimentar els animals.

Monblan recorda que en cap cas convé fer foc a menys de 500 metres del bosc, entre el 15 de juny i fins el 15 de setembre.

Altres notícies: