La Sindicatura de Greuges de la Universitat Rovira i Virgili (URV), liderada per Encarnació Ricart, ha presentat al Claustre Universitari d’aquest 21 de novembre l’informe corresponent al curs acadèmic 2023/24. Ha estat un any marcat per un augment de les actuacions i l’augment de les col·laboracions amb la Xarxa de Sindicatures de Greuges Universitàries de Catalunya i de l’Estat espanyol.

D’entre les 68 actuacions de la Sindicatura, el 76% de les quals han estat protagonitzades per estudiants, s’han gestionat un total de 31 queixes, presentades en un percentatge similar per estudiants, relacionades sobretot amb temes d’incompliment de la guia docent o problemes diversos amb la matrícula, entre d’altres. Les queixes per part dels estudiants de doctorat, tot i que són molt menys freqüents, han augmentat aquest curs, i majoritàriament estan relacionades amb la retribució de beques predoctorals.

Una de les temàtiques que genera més queixes és l’acadèmica, amb queixes sobre la impossibilitat de modificar torns d’assistència, l’accés a la matrícula del treball de final de grau durant el període d’ampliació de matrícula o sobre les qualificacions d’assignatures. En aquest últim cas, des de la Sindicatura es revisa el compliment de la normativa i es remet l’estudiantat a la normativa interna de la Universitat, que l’empara per demanar revisió de qualificacions, una normativa que la síndica considera “suficientment garantista”.

Pel que fa al professorat, les queixes són molt escasses (15,8%) en comparació amb les de l’estudiantat. Les poques queixes que s’han rebut tracten qüestions com la càrrega docent excessiva. Per últim, el personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis (PTGAS) ha presentat una sola queixa, relacionada amb un tipus de contracte, finalment derivada a Recursos Humans.

Compromís institucional

Ricart ha posat l’accent en la seva implicació en xarxes de sindicatures, que ha permès establir un intercanvi d’experiències amb altres síndics. Concretament, va participar durant el curs passat en la XV Trobada de Sindicatures de Greuges de la Xarxa Vives, celebrada a Andorra, i en la XXV Trobada Estatal a Las Palmas de Gran Canaria, entre d’altres actes.

L’informe ressalta també l’impuls de l’enquesta de satisfacció que ha desenvolupat la Sindicatura. Aquesta arriba a tots els membres de la comunitat que hagin apel·lat o demanat una actuació a la Sindicatura de Greuges durant el curs, i tot i que la participació no s’ha considerat òptima, s’han obtingut bons resultats en aspectes com l’atenció personal rebuda durant el procés (resultat de 3,57 sobre 4).

Cloenda del mandat d’Encarnació Ricart

El curs 2023/24 ha estat l’últim d’Encarnació Ricart com a síndica. Ha agraït el suport de la comunitat universitària i ha remarcat la importància del compliment de les normatives internes per garantir una convivència i funcionament òptims a la URV. Al professorat, els demana complir la guia docent; a l’estudiantat, els recomana responsabilitat a per dur a terme feines que exigeixen creació personal, així com un tracte respectuós a quan es dirigeixen al PDI i al PTGAS.I, al PTGAS, li recomana incidir en donar informació precisa sobre les gestions..

El catedràtic Francesc Xavier Rius, nou síndic de la URV

Encarnació Ricart culmina la seva etapa com a síndica de la URV. La relleva en el càrrec Francesc Xavier Rius, professor emèrit de la URV, doctor en Ciències Químiques i catedràtic, tal i com s’ha aprovat durant el Claustre. “Em comprometo a continuar servint a la Universitat, tal i com he fet durant molts anys. Intentaré ser just i actuaré amb l’autoritat moral que em dona el càrrec i, sobretot, amb humanitat”, ha afirmat Rius un cop nomenat.

Francesc Xavier Rius, durant la seva intervenció un cop escollit nou síndic de greuges.

Francesc Xavier Rius és membre de la segona promoció de llicenciats sorgits de la Facultat de Química de Tarragona i va ser degà de la Facultat de Química durant sis anys, a més de membre de la Comissió Gestora de la URV i vicerector d’Investigació des de 1997 fins al 2002. També va ser director de l’Escola de Doctorat de la Universitat Rovira i Virgili i responsable de qualitat en els programes de doctorat del Ministeri d’Educació i Ciència.

Pel que fa a la recerca, ha estat responsable del grup de recerca en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors integrat per una vintena d’investigadors i ha cofundat dues empreses de base tecnològica que són actives avui dia. En l’àmbit social, Rius ha estat el director de Càritas Interparroquial de Tarragona i de Càritas Diocesana de Tarragona. En l’actualitat, és responsable de la ONG Comitè de Solidaritat Òscar Romero i membre de la comissió permanent del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Tarragona.