Les restes humanes de dents permeten els investigadors saber el rol de les dones prehistòriques. En l’espai Evoluciona, l’IPHES ha escalfat motors pel proper 11 de febrer, el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Una cita clau per poder per traslladar tota la tasca científica que es fa als més petits per crear-los curiositats científiques i per creure que els homes i dones, els dos, poden crear ciència.

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, l’IPHES, ja treballa en el segon Pla d’Igualtat dins de la institució i s’insisteix en què la recerca i els models de recerca han d’estar inspirats i seguir el què es coneix com a recerca i innovació responsable. La tècnica de suport a la recerca IPHES-URV en transferència del coneixement i responsable de la Comissió de Recerca i Innovació Responsable de l’IPHES, Marta Fontanals, ha explicat que actualment el nombre d’estudiants amb beca estan repartits entre homes i dones, però que no passa això en els àmbits sènior, que l’ocupen figures masculines.

‘S’està fent un gran treball en la difusió dels coneixements i en la importància que qualsevol persona, sigui home o dona, pot fer ciència. D’aquí uns anys, a causa d’aquesta llavor que ara plantem, la tendència canviarà i més dones podrien ocupar llocs sènior’, ha explicat Fontanals.

El paper de la dona ha canviat durant les diferents èpoques de la prehistòria’

Durant l’espai Evoluciona de Tarragona Ràdio, també hem conegut la tasca que porta a terme la doctora Marina Lozano, investigadora de l’IPHES i professora associada a la URV. Se centra en l’estudi de les restes humanes, principalment de dents, d’hominins del Plistocè i Holocè mitjançant equipament d’alta resolució.

Lozano ha expressat que és possible establir l’existència de diferències socials i de gènere només analitzant el desgast dental. ‘El paper de la dona en la prehistòria ha estat canviant durant les diferents èpoques. El que sabem que al paleolític inferior, no hi havia molta diferència entre els sexes, i tots feien una mica de tot. Tot va canviar a partir del neolític, quan es van convertir en productors. És quan la dona va adoptar tasques com les de cosir la llana, entre d’altres’.

El que és cert que, malgrat l’època de la qual es parli, el paper de la dona ha estat fonamental, ja que ‘el 70 per cent dels aliments eren recol·lectats per dones’, ha finalitzat Lozano.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Més continguts de Tarragona Ràdio: