Les temperatures en les diades castelleres com la de Sant Joan a Valls o Sant Magí i Santa Tecla a Tarragona han pujat més de dos graus en els darrers 70 anys. Són els primers resultats del projecte de recerca impulsat per la URV per analitzar quin impacte té el canvi climàtic sobre les diades castelleres.

L’estudi busca entendre com aquest fenomen pot afectar la celebració d’aquests actes realitzats a l’aire lliure i que tenen lloc, sobretot, durant els mesos més càlids de l’any i a les hores centrals del dia. Unes condicions meteorològiques que, segons han detallat, poden comprometre la seguretat de les persones que hi participen i l’èxit de l’activitat. Per això, també es vol conèixer quines mesures d’adaptació es podrien implementar per mitigar els efectes negatius com ara generar més espais d’ombra, impulsar la hidratació dels castellers o, fins i tot, moure l’horari d’algunes diades.

Són propostes que han arribat amb tallers participatius amb els integrants de diferents colles castelleres. El professor Òscar Saladié, del Departament de Geografia de la URV i un dels investigadors del projecte, ha explicat a Tarragona Ràdio que cal adaptar aquesta tradició a la nova realitat climàtica. Saladiè explica que s’han analitzat les temperatures de les diades castelleres a partir dels registres de les estacions meteorològiques de cada localitat. Ara, la intenció és mesurar quina és la temperatura, la humitat i la sensació de calor a l’interior de les places castelleres a tocar de la pinya.

L’equip d’investigadors confia en obtenir els resultats complets a finals de tardor.