L’assentament de barraques prop del Francolí, a l’inici dels barris, serà estudiat des del punt de vista de la historiografia.

És el següent pas després de la publicació del llibre sobre els orígens de Torreforta des de la perspectiva de les

primeres dones que hi van viure, coordinat per la professora d’història medieval, historiografia i història de les dones de la URV, Coral Cuadrada i la doctoranda de la URV Esther Gutiérrez.

Un cop acabada la guerra civil, les primeres dones del barri venien d’Andalusia procedents del camp. Amb la llei de responsabilitats polítiques, els seus marits, pares o nuvis havien estat afusellats, tancats en camps de concentració o desapareguts i elles venien soles.

Les dones, la majoria vídues o noies joves amb els seus germans, es van establir en barraques a la llera del riu Francolí abans d’arrelar-se a Torreforta, fugint d’un entorn hostil al seu lloc d’origen.

Les historiadores constaten que les primeres barraques daten dels anys 20 i que n’hi va haver fins l’any 70, moment en el qual es desplacen cap a la Savinosa.

Coral Cuadrada defineix el barraquisme com la història efímera dels inicis del barri de Torreforta. 

El projecte passa per estudiar tot l’entrellat del barraquisme i continuar analitzant els orígens d’altres barris de la ciutat. El següent serà Bonavista.