La troballa d’artefactes explosius a l’Arrabassada no és un fet insòlit, i és que amb el pas dels anys s’han trobat diversos dispositius d’aquesta mena a la zona i també a la veïna platja de la Savinosa. Els experts es remunten a fets històrics situats entre la Guerra Civil i la Posguerra per explicar aquests tipus de descobriments.
Aquest dilluns, els Tedax va detonar una bomba antisonar, localitzada per un adolescent a la platja.
En una entrevista a Tarragona Ràdio, Josep Maria Bonachí, un veí molt arrelat a la zona, explica que la platja de la Savinosa ha estat molt lligada històricament a aquests tipus d’artefactes. L’antic preventori havia sigut en temps de guerra un Hospital de Sang, i la zona era objecte de bombardeigs per terra o per mar. També a les proximitats s’hi situava un polvorí i una fortificació de defensa militar en la qual s’hi trobava una gran quantitat d’artefactes explosius, com ara bombes, granades, o altres tipus d’armament.
Una gran part d’aquests no arribaven a detonar, i inevitablement acabaven al mar.
En aquest context de guerra i gana, molts dels pescadors de la desapareguda ‘Vileta de Mar’ aprofitaven l’avinentesa per recollir aquest material i desmuntar-lo. Així fabricaven els anomenats ‘petardos’, una mena de bombes casolanes que utilitzaven a les roques per fer surar els peixos i pescar-los.
L’historiador del Museu d’Història de Tarragona, Jordi Abelló, argumenta que la ciutat representava un punt militar estratègic i per això va patir una gran quantitat de bombardeigs.
Tanmateix, Bonachí atribueix la troballa a la mala mar d’aquests dies i la conseqüent pèrdua de sorra, que ha acabat per fer surar la bombeta que van trobar ahir els banyistes.