Les jornades GameJam WomenTechmakers han tancat aquest diumenge a Tarragona un cap de setmana de sessions de treball i conferències sobre la creació de videojocs amb les dones com a protagonistes. L’objectiu de la iniciativa ha estat fer visible les professionals i referents d’aquest sector majoritàriament masculí. Segons Vanessa Galcerà, membre de Google Developer Group Tarragona, Women Techmakers, les dones que es dediquen a la programació o creació de videojocs no arriben al 15% del total. “Són molt poques i els percentatges no són només a nivell estatal sinó que es repeteixen en les grans corporacions com Google o Facebook”, ha lamentat.
Repartits en sis equips, una cinquantena de joves – estudiants d’informàtica, d’enginyeria de la URV, dels cicles formatius de les Escoles d’Art i Disseny de Tarragona i Reus, entre altres- han treballat colze a colze des d’aquest divendres per desenvolupar videojocs que tractessin sobre “la dona i la maldat”. La Mònica Guerrero, estudiant de gràfica publicitària i el Manel Hidalgo, programador, són dos dels participants d’aquestes jornades.

Segons ha explicat la Mònica, el seu equip ha creat un videojoc en el qual una adolescent ha de vèncer les seves pors. “En el primer nivell els dolents són els cupcakes”, diu la jove. Aquests pastissos representen els mals pensaments de la societat quan una persona menja molt. Finalment, la protagonista ha de traspassar un mirall per superar el que pensin d’ella, ha detallat la participant.

“La meva germana era l’única programadora dels equips, estem una mica amagades però en realitat estem allà. Tothom pot ser programador”, defensa Guerrero. Coincideix amb ella Hidalgo, que ha afirmat que “tant de bo hi hagi més dones, afegeixen el punt que fa falta”, en el món dels programadors. En el seu cas, han creat un videojoc basat en Marie Curie.

Tot i que els participants ha estat majoritàriament homes, des de l’organització destaquen que les conferències han estat pronunciades per dones referents en el sector. “Hem de baixar a la infància i als adolescents perquè és un problema d’arrel. Hem de canviar les ments dels pares i no només de la gent que hi treballa”, ha afirmat Galcerà. I en aquest sentit, ha subratllat que s’ha d’impulsar que les joves estudiïn les carreres més tècniques.