Les excavacions al Teatre Romà han posat al descobert dues naus portuàries que formarien part d’un gran edifici públic. Serien anteriors a la construcció del recinte cultural, de l’època republicana, i s’utilitzarien com a espais d’emmagatzematge. També s’han trobat restes de sitges, anteriors fins i tot a les naus, i un petit camí del qual se’n desconeix la funcionalitat. Aquests nous vestigis constaten el canvi d’usos que va patir l’espai, que va ser un important pol d’activitat comercial vinculada al port romà. En aquest indret, a primers del segle I aC, es va aixecar el teatre, que des del 2017 es troba immers en diferents actuacions per a la seva recuperació i posada en valor.
Les restes de les dues naus s’han localitzat a la zona de l’hyposcaenium, l’àrea que quedava per sota de l’escenari. El director de les excavacions, l’arqueòleg Jacinto Sánchez, ha destacat les dimensions de l’edifici públic on hi havia almenys dues naus portuàries. La que està en millor estat fa set metres i mig d’ample però no s’ha localitzat material al seu interior.
La posada al descobert d’aquests elements farà que la Generalitat elabori un projecte, que vol tenir de cara a finals d’any, per adequar l’espai i obrir-lo a les visites, més enllà dels diumenges com passa ara. El director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, explica que es farà de tal manera que no s’hipotequin actuacions futures.
Les excavacions actuals van començar a finals de gener i formen part de la segona fase del projecte de recuperació del Teatre Romà. També s’estan fent sondejos a les àrees annexes del monument.