La infermera del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), Raquel Tejada Musté, ha demostrat que el consum de gingebre és efectiu en el control de les nàusees i vòmits produïts per la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama. L’estudi de Tejada s’ha fet amb quaranta pacients tractades a la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent de Tarragona entre el juny de 2021 i l’abril del 2022. Els resultats mostren que ingerir la planta medicinal tres dies abans i tres dies després de la quimioteràpia és molt eficaç per controlar les nàusees, tot i que no tant per controlar els vòmits, i que el gingebre potencia l’efecte dels fàrmacs antiemètics.
La mostra de pacients de l’estudi de Raquel Tejada es va dividir en dos grups. El primer rebia fàrmacs antiemètics prescrits per l’oncòloga i el segon grup, a més del tractament antiemètic, va ingerir gingebre en format llaminadura de 500 mil·ligrams abans de l’esmorzar, del dinar i el sopar i durant els tres dies previs i posteriors a la quimioteràpia.
Els resultats mostren que administrar antiemètics és més eficaç per controlar els vòmits que les nàusees i, que ingerir gingebre és molt eficaç per controlar les nàusees, però no tant per controlar els vòmits. També s’ha detectat que els vòmits van ser significativament majors en les dones menors de 50 anys, sense diferències en relació amb les nàusees, i que les dones amb antecedents d’hiperèmesi gestacional van patir més episodis de nàusees, però no de vòmits.
Les nàusees i vòmits els pateixen fins a un 70-80% de les pacients amb càncer de mama que reben quimioteràpia, tot i prendre fàrmacs antiemètics molt eficaços en la seva prevenció. Aquestes nàusees i vòmits suposen, sovint, deshidratació, desnutrició, alteracions electrolítiques, deteriorament físic i psicològic, problemes esofàgics, i podem, fins i tot retardar o haver de fer canvis en el tractament oncològic.