L’exdirector de planta d’IQOXE, Juan Manuel Rodríguez Prats, ha reiterat que el component-mpeg 500- que va causar l’explosió 14 de gener de l’any 2020 no estava catalogat com a material perillós. Ho ha dit aquest dimecres durant la seva declaració davant la titular de Jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona en el marc de la investigació de la peça principal de la causa. Segons el seu advocat, Rodríguez Prats ha declarat que no té “cap mena” de responsabilitat penal “punible” sobre l’explosió i ha mantingut la mateixa línia de defensa que l’exdirector general de la companyia, José Luis Morlanes, qui va declarar dilluns. L’exdirector també ha realçat l’esforç “reparador” de l’empresa cap a les famílies de les víctimes i els veïns afectats.
Durant gairebé quatre hores, Rodríguez Prats ha respost les preguntes de la magistrada, el fiscal i les dels seus advocats. Segons el seu lletrat, Emilio Zegrí, el qui va ser director de planta d’IQOXE fins a finals de l’any 2020, ha basat la seva defensa en l’informe de l’Institut Químic de Sarrià (IQS), que indica que les unitats de la fàbrica d’IOQXE estaven preparades per contenir una explosió d’òxid d’etilè. “No hi havia cap pla de risc, ni de perill industrial ni de l’ordre laboral que preveiés que podia descompondre’s un material que no estava catalogat com a perillós -mpeg 500-, i ha resultat un descobriment que el mpeg 500 a una temperatura molt elevada es descompon amb una força molt superior a l’òxid d’etilè”, ha asseverat Zegrí.
En la seva declaració, Rodríguez Prats també ha explicat que no va intervenir en el procés de producció del producte que va esclatar i que desconeix les causes de l’explosió, ja que l’accident va destruir els sistemes informàtics i discs durs que contenien tota la informació. “S’ha especulat sobre quines són les causes, segur que no són responsables del que va passar en el procés i el que s’investiga és si com a responsables d’una companyia podien preveure que pogués passar el que va passar i si hi van invertir els recursos per evitar que passés”, ha assenyalat Zegrí, el qual també defensa l’exdirector general de la companyia, José Luis Morlanes.
En paral·lel, el lletrat ha afirmat que la companyia ha fet un esforç durant els tres últims anys per indemnitzar les famílies de les tres víctimes i a la resta de damnificats. “Rodríguez Prats ha destacat que algunes de les persones que van desaparèixer eren companys i amics, i com va explicar Morlanes, s’ha fet un esforç reparador, que no té res a veure en assumir una responsabilitat penal punible”, ha afegit. A banda, l’advocat també ha explicat que la setmana vinent l’investigat tornarà a l’Audiència de Tarragona per declarar en la peça separada de la macrocausa relacionada amb les llicències i autoritzacions de la unitat 350 (U350).
“IQOXE mai ha assumit la seva responsabilitat”
En la concentració d’aquest dimecres al matí per donar suport al president del comitè d’empresa d’IQOXE, Fran Pizarro, acomiadat aquest dimarts, el secretari general d’indústria de CCOO a Tarragona, José Martín, ha lamentat que els responsables de la companyia no hagin assumit mai la seva responsabilitat en l’explosió. “Des del principi han dit que era un fet imprevisible i s’ha demostrat que no ho era, que feien falta mesures de seguretat que no hi eren; el senyor Morlanes va dir que ningú sabia que era l’òxid d’etilè i tota la ciutadania ho va veure el 14 de gener de 2020; IQOXE mai ha assumit la seva responsabilitat ni ha fet un acte de contrició”, ha dit Martín.
En la mateixa línia, s’ha manifestat Pizarro qui s’ha preguntat com es pot fabricar un producte sense conèixer les conseqüències que pot tenir. “Ara, estan dient que el producte que va esclatar no sabien que esclatava, faig una crida a la consciència, és molt greu el que està passant aquí i no podem jugar al Quimicefa -joc- en una indústria com aquesta i hi estan jugant”, ha valorat respecte a les declaracions per part de la cúpula directiva d’IOQXE fetes aquesta setmana.
Reoberta la peça dels vessaments de residus
Tal com va avançar aquest dimarts TAC12 i han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a l’ACN, el jutjat d’instrucció 1 de Tarragona ha reobert la investigació sobre els vessaments de residus al mar per part d’IQOXE. La instrucció es va tancar el desembre passat i, ara, s’ha reobert per la interposició d’un recurs que ha estimat l’Audiència provincial. Així, es practicarà la declaració d’un nou pèrit la setmana vinent.