El 14 de febrer, és el Dia Mundial de l’Epilèpsia. L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona té una consulta monogràfica amb dues especialistes en neurologia i una especialista en neurofisiologia que atenen pacients amb epilèpsia i, a més, treballen de forma coordinada amb l’UCI i Urgències.
L’especialista del Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII, Lídia Lara, explica que la principal diferència entre una convulsió i l’epilèpsia és que “la primera és un episodi amb una alteració breu i temporal de l’activitat elèctrica cerebral, mentre que l’epilèpsia és una malaltia que es caracteritza per presentar crisis comicials recurrents (convulsions) i que freqüentment s’associa a conseqüències cognitives, psicològiques, neurobiològiques i socials”. Aproximadament entre el 5 % i el 10 % de la població experimentarà una crisi al llarg de la seva vida, i fins a un 20 % tindrà crisis repetides. La incidència és més alta en gent gran i en infants.
Les crisis epilèptiques es poden presentar com a desconnexions del medi, convulsions, rigidesa i moviments involuntaris en algun membre o alteracions sensitives. No se’n coneix la causa del 70 %, però l’etiologia de les crisis és molt variada: ictus, demències, lesions cerebrals produïdes per traumatismes, malformacions cerebrals, dany cerebral per una infecció com meningitis,
predisposició genètica, dany cerebral prenatal i perinatal o tumors cerebrals. Les convulsions es poden desencadenar per múltiples causes en una persona predisposada a patir-les. Les més freqüents són: la privació de son, el consum d’alcohol i drogues, infeccions, el cicle menstrual, les pujades o baixades extremes de sucre i, en alguns casos, els llums estroboscòpics.