L’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ- CERCA) ha dut a terme un extens estudi sobre l’impacte que la seva activitat diària i de recerca va tenir l’any 2022 sobre el medi ambient. S’ha analitzat la petjada de carboni, “un indicador de les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH)”, segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, “associat al cicle de vida d’un producte, servei o organització”.
L’estudi realitzat pel propi centre ha conclòs que l’emissió aproximada de tones equivalents de diòxid de carboni el 2022 va ser de 14.552. O el que seria el mateix, d’unes 48 tones per persones usuàries del centre.
Per realitzar el càlcul, l’equip de treball ha hagut de reunir dades de diversos consums i de diferents aspectes del centre. D’aquesta manera, els departaments i el personal de l’ICIQ han col·laborat per tal de poder facilitar dades referents al consum elèctric, al transport dels proveïdors, a la mobilitat in itinere del personal, al consum de gasos refrigerants, a la generació de residus i als viatges professionals, entre d’altres.
Precisament aquests últims son el factor que, amb diferència, més emissions genera. Els desplaçaments per motius laborals suposen més del 80% de les emissions totals del centre. Els segueix de lluny el consum elèctric, amb un 6%. I és que, com a centre de recerca química referent a Europa, al personal investigador de l’ICIQ els resulta de vital importància realitzar viatges a països d’arreu, per establir sinèrgies amb altres institucions i talent científic.
Aquest indicador, tot i estar estandarditzat i reconegut a nivell internacional, és voluntari en centres de recerca i hi ha poques organitzacions que realitzin aquest exercici. En aquest sentit, l’ICIQ està compromès, tal i com ho està l’essència de la seva recerca en química amb la sostenibilitat, en millorar dia a dia els seus processos i en minimitzar l’efecte de la seva activitat sobre l’entorn. Un exemple n’és un nou projecte conjunt de recerca en què la Generalitat de Catalunya inverteix fins a 5 milions d’euros per a descarbonitzar les indústries catalanes. Aquesta iniciativa puntera planteja una unitat de recerca i tecnologia que permeti avançar en la descarbonització, i on l’ICIQ i la química hi tenen un paper indispensable.
A partir d’aquestes dades, el centre extraurà conclusions i generarà un pla d’acció per reduir el seu impacte. Entre d’altres, una mesura ja adoptada va ser optar per un subministrament elèctric provinent de fonts d’energia renovables. Un pas que ja hauria reduït la petjada de l’any 2023.