Tarragona Ràdio, l’emissora pública municipal, i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) han renovat el seu compromís per promoure la divulgació científica entre els oients mitjançant un conveni de col·laboració que s’estendrà fins al 2026.
El director de l’ICIQ, el professor Emilio J. Palomares, ha destacat: “Estem molt contents de continuar amb el Blau de Prússia, un programa que apropa la recerca a la ciutadania i demostra com el coneixement científic té aplicacions a la nostra vida quotidiana”, ha afirmat. També ha subratllat la importància que un centre públic i de referència com l’ICIQ faci arribar el seu coneixement a la societat. “Els impostos han de repercutir directament en la vida de les persones. Igual d’essencial que trobar cures per al càncer, també ho és desenvolupar noves reaccions que ajudin la indústria de Tarragona a ser més competitiva i a generar ocupació”, ha explicat.
A més, ha recordat que, l’ICIQ investiga nous materials i usos de molècules per enfortir sectors com el petroquímic, un dels motius pels quals l’institut es va establir a Tarragona.
De la seva banda, el director/gerent de Tarragona Ràdio, Xavier de Gispert, ha destacat que aquesta quarta temporada consolida la col·laboració amb l’ICIQ, un soci clau en la transformació digital de l’emissora iniciada fa quatre anys. “És probablement la institució pública de Catalunya amb qui hem establert un compromís més sòlid i durador”, afirma.

Més enllà dels programes com Blaude Prússia o les emissions en directe des de Sescelades, aquest acord amb l’ICIQ permet accedir a experts de primer nivell en recerca química, enriquint així els continguts de Tarragona Ràdio. “Aquest coneixement millora la nostra capacitat de producció i ens ajuda a apropar a la ciutadania la feina que es fa en institucions com l’ICIQ”, conclou de Gispert.
Una fórmula innovadora en el món del podcast, que ja ha estat reconeguda en diferents premis del sector a nivell de Catalunya.
En aquesta quarta temporada es mantindrà la fórmula completament innovadora, en un podcast que desenvoluparan novament de forma transversal un equip multidisciplinari format per investigadors, tècnics i periodistes, tant de l’emissora municipal com del propi centre públic de recerca.
La temàtica aprofundeix enguany en la recerca química que es fa als laboratoris del centre, i que serà clau per caminar cap als objectius europeus per la descarbonització dels processos. Els reptes de l’hidrogen verd; un vector essencial per a la descarbonització i la transformació energètica. Com capturar el principal gas d’efecte hivernacle, el CO2, per a donar-li un valor en els processos de la indústria, ja hi ha qui parla del «petroli del futur», o la circularitat a través de la producció de metanol; l’anomenada ‘navalla suïssa de la química», pels seus múltiples usos.
L’objectiu de fons, però, continua sent buscar un retorn a la societat a través d’un producte de difusió per a fomentar el coneixement, però també les vocacions científiques. També es pretén socialitzar a la població, en general, i en edat d’escolarització, en particular. Un gest que forma part de l’autèntic ADN de les dues institucions, el servei públic i de qualitat.
Des de la Nau Margulis del Blau de prússia, aquest 2025, “transformant l’essencial”

El subtítol en aquesta quarta temporada és “transformant l’essencial”. En el primer capítol es parlarà dels reptes de la captura i emmagatzematge del CO2, amb el Professor Emilio Palomares, director de l’ICIQ, i la Dra Júlia Viladoms, responsable de la unitat de descarbonització industrial dins del Departament de Transferència de Tecnologia i Coneixement i projectes industrials de l’ICIQ. S’emetrà el dimarts, 22 d’abril, a les 11.00h.
El podcast pioner de ràdio sobre química se seguirà emetent pensat en totes les audiències
Apropant així a la població la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona, a Catalunya i al món. Coneixem, de retruc, investigadors i investigadores de tot el món que treballen al centre i apropem els seus camps de recerca i coneixement.
La població ha de ser conscient que a la seva ciutat existeix un laboratori o equip d’investigació únic a nivell de l’Estat i pioner a Europa. Es pretén que s’entenguin fenòmens i processos que la química porta a terme i també conèixer com és la vida en un centre de recerca. Es posa en valor la utilitat social i econòmica de la ciència. Va en la direcció de les transformacions que marca l’agenda de la Comissió Europea en el procés de descarbonització; el pacte verd Europeu (European Green Deal).
Arribem als joves mitjançant el format podcast; un format força atractiu i de gran acceptació social sobretot en l’era digital, en la qual ens trobem que l’ús de les tecnologies creix ràpidament i és una cosa natural entre la gent jove. També es vehicula a través dels instituts del territori, posant a la seva disposició una excel·lent eina pedagògica.
Tarragona Ràdio entre les 15 plataformes d’àudio i ràdio més representatives del sector audiovisual a Catalunya
La quarta temporada del Blau de Prússia no podia arribar en millor moment, i es que ACCIÓ classifica Tarragona Ràdio entre les 15 plataformes d’àudio i ràdio més representatives del sector audiovisual a Catalunya. Comparteix aquest privilegi amb altres emissores municipals de fora de Tarragona i amb empreses com Catalunya Ràdio, RAC-1 o la plataforma Ivoox
Tarragona Ràdio, com a emissora municipal, comparteix la presència en aquest rànquing amb aquestes empreses, però també amb d’altres quatre homòlogues de caràcter local, com Ràdio Sabadell, Ràdio Televisió de Vilafranca, Ràdio Calella Televisió i El Prat Ràdio.
Segons l’estudi d’ACCIÓ, un dels grans factors de transformació del sector són les grans revolucions tecnològica i digital que han reconfigurat l’audiovisual. Un sector que actualment està immers en un procés d’expansió i transformació, canviant la tipologia dels continguts produïts, les finestres d’emissió i els hàbits de consum de la població.
En aquest sentit, l’estudi assenyala tres grans segments de negoci del sector a Catalunya: el desenvolupament i producció audiovisual, la difusió de marca i la distribució per canal, aquest últim on es troba Tarragona Ràdio com a agent destacat en l’àmbit de la ràdio i el pòdcast.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química
‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.