L’Institut Català d’Investigació Química inaugura el primer difractòmetre d’electrons del món fora del Japó i el primer d’Europa. Es tracta del primer a nivell mundial que no és un prototip, i que ja està completament operatiu. L’ICIQ, amb 15 grups de recerca i 330 investigadors a Tarragona, es consolida així com a referent mundial en investigació química.

Amb un cost d’1,8 milions d’euros, té capacitat per analitzar estructures a nivell atòmic a partir de nano-cristalls. Utilitza un raig d’electrons que permet analitzar cristalls fins a un milió de vegades més petits, obrint les portes a l’estudi d’estructures de compostos fins ara inaccessibles.

Jordi Benet, cap d’unitat de raig X de @ICIQchem utilitzant el primer difractòmetre d’electrons
Jordi Benet, cap d’unitat de raig X de @ICIQchem utilitzant el primer difractòmetre d’electrons Data de publicació: dimarts 20 de juny del 2023, 13:02 Localització: Tarragona Autor: Arnau Martínez

Aquest tipus d’anàlisi és essencial en àmbits d’investigació i indústria, i té aplicacions molt diverses. Per exemple, molts medicaments com l’ibuprofè o el paracetamol estan compostos de cristalls. Amb el difractòmetre es podrà investigar l’estructura molecular de fàrmacs que fins ara no s’havien pogut estudiar, afavorint el desenvolupament de noves formulacions i millorant l’eficàcia de tractaments farmacològics.

A més, aquesta tecnologia també trobarà aplicació en altres àmbits on els cristalls estan presents com les pintures, les eines electròniques i, fins i tot, la closca dels ous. Fins ara, aquest tipus d’anàlisi s’efectuava principalment amb raigs X, en grans laboratoris o grans instal·lacions com sincrotrons. Amb el difractòmetre d’electrons instal·lat a l’ICIQ, els investigadors tindran accés a una eina avançada directament al seu abast.

El doctor Eduardo Escudero-Adán, responsable del Departament de Caracterització de Materials de l’ICIQ sosté que el difractòmetre és un instrument amb el que podran desenvolupar noves aplicacions i treure el màxim rendiment en la recerca química.

La doctora Laia Pellejà, gerent de l’ICIQ, diu que el nou equipament situa al centre com a un referent mundial, i permetrà atraure investigadors i empreses d’arreu.

Precisament, l’ICIQ ha fet enguany una inversió de prop de 3 milions d’euros en tecnologia analítica d’última generació. Aquesta nova inversió permetrà als investigadors utilitzar una àmplia varietat de tècniques analítiques avançades i oferirà solucions completes per a projectes científics i industrials de gran envergadura.

A la inauguració han assistit membres de Rigaku i JEOL, empreses que han col·laborat en el desenvolupament de l’instrument, també responsables de CERCA i de la Fundació Severo Ochoa.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.