powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
L’Institut Català d’Investigació Química investiga com transformar residus en polímers, els principals components del plàstic, per generar valor afegit i fomentar l’economia circular sostenible. L’estudi es fa en el marc del projecte TRIPyr, del qual en formen part set organitzacions de totes dues bandes dels Pirineus, des de Catalunya a l’Aragó, passat per Navarra i el sud de França.
![El químic líder del grup de recerca de l'ICIQ i professor ICREA, Arjan Kleij](https://www.tarragonaradio.cat/wp-content/uploads/2021/12/IMG_20211130_141617-1024x461.jpg)
Tenen l’objectiu de millorar la qualitat del medi ambient transformant alguns residus industrials tòxics en productes atractius de nou pel mercat, com poden ser els polímers.
A la ‘Veu de Tarragona’ n’hem parlat des de les instal·lacions del centre a Sescelades amb el químic líder del grup de recerca de l’ICIQ i professor ICREA, Arjan Kleij. El científic assegura que depenem massa del petroli i convé capgirar aquesta tendència en la línia del que marca la Unió Europea, amb estratègies que fomentin les energies renovables.
L’ICIQ se centra a investigar, a través del procés de catàlisi, com podem revalorar les fonts de residus. El que es considera una brossa amb poc valor, ho converteixen en productes reciclats, per escalar en l’interès per part dels mercats.
L’objectiu principal és utilitzar aquests residus per a transformar-los en algun producte pel qual la indústria torni a estar interessada, que torni a tenir un valor afegit, afirma l’investigador.
Hi ha dos components que es troben al centre d’aquesta investigació, són el lindà i els àcids grassos. El primer és un producte tòxic utilitzat antigament com a pesticida però que encara està present al medi ambient. Pel que fa als àcids grassos, aquests residus simplement es llencen i perden valor, però si es poden reutilitzar, donant-los un valor afegit, esdevenen elements de química circular sostenible.
Ja han signat un nou projecte amb una gran empresa, que els permetrà treballar en paral·lel en aquest camp de la catàlisi, apunta el químic. També tenen altres línies d’investigació per aprofitar el CO2, el principal gas d’efecte hivernacle.