L’ICIQ reuneix des d’aquest dimecres i fins dijous els líders de l’hidrogen verd a escala europea per debatre sobre el present i el futur d’aquest vector energètic. ‘Hydrogen Horizons’, amb aquest nom l’Institut Català d’Investigació Química aplega investigadors, representants de la Comissió Europea, empreses i start-ups.

L’Objectiu és explorar el futur de l’hidrogen verd i el seu potencial per a impulsar des de Tarragona la descabonització de la indústria i l’economia. L’organitzen conjuntament l’ICIQ i el projecte europeu ANEMEL, sota la direcció de la universitat de Galway, a Irlanda.

Tarragona, a través de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, treballa per a disposar de plantes pilot per desenvolupar i portar a escala industrial aquest vector, amb el suport dels centres de recerca, el propi ICIQ, però també Eurecat i la URV, amb la indústria i les administracions. Projectes amb un horitzó 2025.

El director de l’ICIQ, Emilio Palomares, afirma contundent que “vivim un canvi de paradigma econòmic i tecnològic”. Assegura Palomares que “Tarragona serà epicentre en la recerca de l’hidrogen verd i descarbonització”.

“Tarragona serà l’epicentre en la recerca de l’hidrogen verd i la descabonització”

emilio palomares

De la seva banda, el coordinador de les jornades, Pau Farràs, de la universitat de Galway, detalla que la tecnologia dels electrolitzadors ja fa dècades que existeix, però ara cal desenvolupar sistemes per aconseguir abaratir costos de cara a la seva escalada a nivell industrial. Recorda, a més que no tota la producció d’hidrogen verd es fa amb electrolitzadors. Dels projectes que es discutiran a les jornades, n’hi ha de generació d’hidrogen amb residus o llum solar.

ICIQ: Hydrogen horizons. Pau Farràs, de la universitat de Galway, Irlanda.
ICIQ: Hydrogen horizons. Pau Farràs, de la universitat de Galway, Irlanda.

Farràs ha explicat en una entrevista a Tarragona Ràdio que ANEMEL, és un projecte finançat pel Consell Europeu d’Innovació que explora nous mètodes per generar hidrogen verd a partir de fons d’aigua impura, com ara l’aigua de mar i les aigües residuals. Amb un pressupost de 5 MEUR, desenvolupen electrolitzadors eficients per accelerar el disseny de prototips durant els pròxims quatre anys.

“Explorem nous mètodes per a generar hidrogen verd a partir de l’aigua de mar o aigües residuals”

Pau Farràs

Les jornades han arrencat amb una visita a les instal·lacions de Dupont, i segueixen amb les ponències i la reunió a l’ICIQ dels representants de la Comissió Europea, de l’European Innovation Council (EIC), que presentaran programes de finançament de tecnologies de l’hidrogen verd i inversions en energies renovables.

Blau de Prússia, el color dels incondicionals de la química

‘Blau de Prússia’ és el nou podcast coproduït per Tarragona Ràdio i l’ICIQ sobre la investigació química del Camp de Tarragona. L’objectiu principal és realitzar un podcast pioner que també s’emetrà al 96.7 FM en horari matinal per a totes les audiències, apropant així a la gent del territori la importància de l’activitat científica, i singularment de la química, que trobem a tot arreu i és clau a Tarragona.