Fins a 100 noves paraules en català i 239 amb nous significats. Aquest és el resultat de la darrera actualització del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Un procés de renovació que va començar el novembre del 2020.

En la mesura que les llengües són elements vius i canviants, els seus diccionaris normatius es van actualitzant. També el del català. Els nous mots o significats de paraules ja existents inclosos en la darrera adaptació del DIEC són, en la majoria de casos, molt coneguts. Així ho explica Lluís Tetas, coordinador de dinamització i assessorament del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Lluís Tetas, coordinador de dinamització i assessorament del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

Algunes de les paraules incloses són de nova fornada i relacionades amb la pandèmia, com covid o cribratge. També han entrat al diccionari mots utilitzats des de fa molt temps, com reticent, uniformat, viatjat o viscut. S’han afegit nous significats a paraules com aforament, en el sentit de capacitat d’un espai; ferros, fent referència a les ortodòncies; o clatellada, que ara ja vol dir també una quantitat econòmica massa elevada.

El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona continua treballant pel català. Conjuntament amb el Departament de Filologia Catalana de la URV organitza un concurs per a tiktokers per potenciar la presència de productes audiovisuals a les xarxes socials.

Dilluns vinent s’obrirà la convocatòria de proves per obtenir certificats en català, sovint necessaris per presentar-se a oposicions o ofertes de treball. El mes de febrer també s’obriran les inscripcions dels cursos de català de l’últim trimestre acadèmic.