L’Índex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat ha trencat la dinàmica a la baixa del març i ha repuntat vuit dècimes a l’abril, fins al 4,1%, segons l’indicador avançat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una pujada de vuit dècimes de la taxa interanual, ja que al març aquesta variació va ser del 3,3%. En canvi, la inflació subjacent -que no té en compte l’electricitat ni els productes frescos- ha caigut nou dècimes respecte del març, fins al 6,6%, i encadena dos mesos de baixades.
El repunt del 4,1% d’enguany s’explica, segons l’INE, pel fet que el descens dels preus de l’electricitat és menor que el registrat fa un any, i l’augment dels carburants, que l’abril del 2022 van baixar. En canvi, l’INE ha destacat que el preu dels aliments i les begudes no alcohòliques ha pujat menys que el mateix mes de l’any passat.
En relació amb l’indicador subjacent, tot i la baixada fins al 6,6%, encara se situa en xifres elevades, tenint en compte que el màxim de la sèrie històrica de l’Estat es va assolir al gener (7,6%).
L’INE ha destacat el comportament del preu dels aliments, que han pujat menys que fa un any. Pel que fa a la variació mensual de l’IPC, en comparació amb el març els preus s’han enfilat un 0,6%. Els preus, per tant, durant l’abril han estat de mitjana un 4,1% més elevats que fa un any. Cal tenir en compte que es tracta de l’indicador interanual, és a dir, que es compara amb el mateix mes de l’any anterior i durant l’abril del 2022 l’IPC va pujar un 8,3% respecte del 2021 per l’impacte de la guerra a Ucraïna.
L’INE publicarà a mitjans de maig la variació anual definitiva de l’IPC de l’abril i aleshores també es publicaran les dades per comunitats autònomes. A Catalunya, al març la inflació va recular fins al 3,1%, després dos mesos consecutius de pujada (5,3% al gener i 5,6% al febrer).