Un crani d’1,8 milions d’anys reobre el debat sobre les espècies del gènere dels hominids. L’IPHES ha col·laborat en els treballs de la descoberta i en la investigació realitzada al jaciment de Dmanisi a Geòrgia. Es tracta d’un crani i una mandíbula en excel·lent estat de conservació. Tenen 1,8 milions d’anys d’antiguitat i constitueixen les restes d’homínids més antigues trobades fora d’Àfrica. La troballa es va realitzar entre els anys 2000 al 2005. Ara, s’han publicat tots els detalls a la revista ‘Science’. El descobriment d’aquest fòssil, anomenat D4500 o crani 5, ha reobert el vell debat sobre la classificació d’espècies del gènere Homo, al qual pertanyem.

L’investigador de l’IPHES, Jordi Agustí, ha explicat a l’espai Evoluciona de Tarragona Ràdio que la troballa podria fer trontollar algunes de les teories establertes fins ara i posa en dubte quina espècie va sorgir de la zona d’Àfrica. 

Fins ara, les restes d’homínids més antigues fora d’Àfrica es van trobar a Indonèsia, mentre que a Europa les restes més primerenques d’homínids són a la Sima del Elefante d’Atapuerca i tenen 1,3 milions d’anys.