L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social prepara la primera excavació sistemàtica al jaciment de la Boella, a la Canonja. D’aquesta manera es consolidarà un projecte de recerca i sondejos que va començar ara fa cinc anys.

L’Ajuntament de la Canonja ha col·laborat amb l’IPHES per tal de facilitar la tasca de les excavacions, des d’un principi. De fet, el responsable de les excavacions, Josep Vallverdú, ha destacat el compromís del consistori en conservar el registre arqueològic i paleontològic del Barranc de la Boella on hi ha, entre altres coses, les primeres proves de l’origen dels poblaments humans prehistòrics d’Europa.

La campanya d’enguany ha revelat nombroses eines d’indústria lítica, un conjunt de 15 elements de roques tallades molt ben conservats i datats en un milió d’anys, una edat molt singular en el registre arqueològic d’Europa.

Ara ha acabat la intervenció arqueològica i el sondeig del Forn, una de les zones del jaciment.

on també s’han trobat una cinquantena de restes faunístiques, sobretot d’animals corredors. Per la pròxima campanya, que es farà l’any que ve, El principal objectiu serà la recuperació de les restes d’un nou mamut. Aquest any també s’ha intervingut al jaciment de la Mina, que s’ha netejat després que una esllavissada tapés el sondeig efectuat en altres campanyes. Així mateix, també es treballa en la redacció del pla director del Barranc de la Boella, que es donarà a conèixer la pròxima tardor.

Aquesta eina servirà per organitzar els treballs arqueològics en extensió que s’han de dur a terme els pròxims anys i impulsar el futur centre d’interpretació que s’instal·larà al Mas de l’Auberador.