powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Així ho va demanar l’Ajuntament en sessió plenària per tal de poder-se acollir a les mesures reguladores que proporciona la nova llei d’arrendaments. “Sempre hi ha hagut una dialèctica molt forta entre propietaris i llogaters, com a parts enfrontades”, explica Manuel Sosa Márquez, president de la Secció de Dret Civil de l’ICAT, assessor i consultor en temes immobiliaris i ex membre col·laborador de la Càtedra d’Habitatge de la  URV. 

Amb aquesta nova llei, els llogaters tenen una major protecció que amb l’anterior. La mesura principal és que la regulació de preus. Això vol dir que el llogater ha d’assumir un preu de referència. Es fa per posar sostre al preu, però pot ser contraproduent, perquè disminueix l’oferta, ja que a molts propietaris no els interessa llogar a aquests preus.

Segons zona i característiques, l’índex de referència varia, tot i que a Tarragona la mitjana està en 600 euros. Apart del preu límit, el llogater pot carregar altres conceptes com despeses d’us de la comunitat o certs serveis, sempre que estigui especificat en el contracte. Una altre de les proteccions que la llei atorga al llogater és l’estada mínima garantida de 5 anys.

Tal com ja avisaven alguns juristes, la nova llei d’arrendaments (11/2020) ha estat recentment declarada inconstitucional en alguns dels seus articles. Quan la sentència sigui ferma es publicarà al BOE la relació d’articles que s’han de retirar o modificar.

Aquest és un tema obert i en procés de regulació i debat, ja que Espanya encara no té cultura de lloguer, a diferència d’alguns països centre europeus que disposen de fa temps d’un gran parc social d’habitatge.