powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Diversos activistes treballen amb el govern espanyol per tal que la Cort Penal Internacional creï una llei per penar l’ecocidi. Aquest és el terme per referir-se a qualsevol acte il·lícit o arbitrari, perpetrat sabent que hi ha una probabilitat substancial que causi danys greus extensos o duradors al medi ambient. És una definició legal existent des del juny.

L’objectiu dels activistes és anar de pressa i que la llei contra l’ecocidi es pugui posar en pràctica d’aquí a 3 o 4 anys. Ara per ara els ecocidis es poden jutjar per la via civil, però no per la penal. Això vol dir que amb el pagament d’una multa, n’hi ha prou. Hi ha grans empreses multinacionals que ja inclouen el pagament d’aquestes multes als seus pressupostos anuals.

Per aconseguir un impacte mundial, els activistes aposten per una llei internacional. Així, aquesta passaria a formar part de les jurisdiccions nacionals. Descarten, però, crear un tribunal específic per als ecocidis. Maite Mompó, activista que aquest dimecres va fer una xerrada a la URV, diu que aquest tipus de crim mereix la màxima consideració. Són declaracions a Tarragona Ràdio.

Maite Mompó, activista que aquest dimecres va fer una xerrada a la URV.

Alguns exemples nacionals d’ecocidi són el Mar Menor o la ria de Huelva. El 13 de novembre farà 20 anys de l’accident del petroler Prestige a la costa gallega. En l’àmbit internacional, recentment a Perú es van vessar més 6.000 barrils de petroli en una refineria de Repsol, en una planta sense mesures de contingència d’accidents.