L’Observatori de les Desaparicions forçades de Menors tem que les eleccions del 23 de juliol paralitzin la feina engegada durant la legislatura sobre els “nens robats” durant el franquisme.
La president de l’Observatori, Neus Roig, lamenta que per només un mes no s’ha pogut tancar una ponència sobre la matèria que es va portar a la Cambra Alta el gener d’enguany.
En una entrevista a Tarragona Ràdio, afirma que tot i que la iniciativa ja estava en fase de conclusions i tenia el suport de tots els grups, menys la ultradreta, aquesta no ha prosperat.
Roig recorda que també hi havia a tràmit una nova llei al Congrés dels Diputats, que avançava a bon ritme i que la convocatòria electoral de les generals també ha deixat ara enlaire.
Ara per ara, de fet, les úniques lleis que aborden la problemàtica dels ‘nadons robats’ durant el Franquisme a les seves mares legítimes, són les que existeixen als Parlaments de Catalunya i les Canàries, amb una normativa específica.
Precisament, una sessió divulgativa en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, abordarà les ‘llums i ombres’ de la problemàtica en el paper dels arxius. S’abordarà tant des de la vessant positiva, com a recurs per a resoldre els casos, com des d’una perspectiva més negativa, a causa de les mancances de documentació i dificultats d’accés que alguns, sobretot els de caire privat o els de l’església, posen per a arribar a la informació.
Ho ha explicat també a Tarragona Ràdio el director de l’Arxiu Històric, que depèn de la Generalitat, Ricard Ibarra.
La sessió divulgativa es fa divendres, a les 18 h, a la sala d’actes de l’arxiu Històric, a la rambla vella, 30. A banda de Neus Roig,
també intervindrà Núria Carreras Font, presidenta de l’ONG d’Arxivers sense Fronteres (AsF).