LLETRES. Entrevista a Marc Quintana

Un home es troba tancat i és conscient que no podrà sortir d’allí amb vida. Amb aquesta certesa dramàtica, fa balanç de les causes que l’han portat fins a aquesta situació i rep la visita de les persones que han estat importants a la seva vida. Aquest és l’impactant inici d’ ‘Inquietuds d’un moribund’ la novel·la de Marc Quintana amb la qual ha aconseguit el 31 Premi Pin i Soler de Novel·la i que ens situa en un petit poble del Pirineu, fronterer amb Andorra.

«És un text que destaca per la cruesa del vocabulari, que és violenta i tendra alhora», explica Quintana, que detalla que, junt amb la història personal dels protagonistes, s’hi descriu un rerefons en el que es confonen la vida rural, el contraban o l’especulació immobiliària, entre altres.

«En aquesta ocasió, el procés de redacció va ser molt intens però curt en el temps», explica l’autor, que prové del món científic, però que ha escrit alguns textos, alguns d’ells publicats i premiats. En aquest sentit, admet la importància de les convocatòries de premis literaris per poder accedir al món editorial. Haver guanyat el Pin i Soler significa per ell un pas important per poder dedicar-se professionalment a la literatura, a més d’una injecció d’autoestima.

Al mig de la imatge, el guanyador del 21 edició del Pin i Soler, Marc Quintana. / Cedida

Joan Cavallé: «Hem volgut reivindicar la traducció com a eina d’enriquiment»

La gal·la d’enguany d’entrega dels Premis Ciutat de Tarragona, que es va dur a terme dissabte passat, estava dedicada a la figura de l’escriptor i traductor Jaume Vidal Alcover. «L’any passat estava previst celebrar la vintena convocatòria del Premi de Traducció, que ha significat una aportació important a la literatura catalana, però la situació sanitària va obligar a cancel·lar l’acte presencial», explica el tècnic de Cultura i Lletres de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Cavallé.

Per aquest motiu, la cita de dissabte va centrar-se en la disciplina de la traducció.. «Enguany hem recuperat l’espectacle ‘Transportaccions’, una reflexió sobre la traducció literària», explica Cavallé, alhora que reflexiona que «Hem volgut reivindicar la traducció com a eina d’enriquiment». L’espectacle ha comptat amb la direcció del tarragoní Marc Chornet i la música de Gerard Marsal.

Els premiats d’enguany

El premi Pin i Soler de novel·la, que enguany arriba a la seva 31a edició i que ha rebut 149 propostes, ha estat per a l’escriptor Marc Quintana Llevot, de Lloret de Mar, per l’obra Inquietuds d’un moribund.

El jurat del 21è premi-beca de traducció Vidal Alcover ha acordat concedir el premi, d’entre els 19 presentats, al projecte Fites I i II, de Marina Ivànova Tsvetàieva, en traducció de Laia Martínez i López (Laia Malo), de Palma de Mallorca.

Entrevista a Laia Malo

Finalment, pel que fa al veredicte del 24è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 300 treballs presentats, el jurat ha concedit el premi al relat de Montserrat Morera Escarré, de Vilassar de Dalt, que porta per títol Escut. A més, el jurat ha acordat fer una menció especial a l’obra La set, de Laura González Ortensi, de Barcelona.

Entrevista a Montserrat Morera

Acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona

Durant el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2020-21, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va destacar que “estem vivint una època en què la cultura, com molts altres sectors, ha patit molt”. L’alcalde també va reconèixer la presència de la consellera de Cultura als premis, ja que és el seu primer acte al capdavant de la conselleria. “Tenim el convenciment que els premis d’avui seran un pas significatiu a la carrera dels premiats. Quan es parli de la vostra trajectòria tothom podrà assenyalar que els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són una fita”.

Per la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, es va mostrar complaguda d’encetar la seva nova etapa a la ciutat de Tarragona. “Avui, el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona són un exemple de tenacitat i esforç”. Garriga també va lloar iniciatives municipals com el Pla de Biblioteques. La consellera de Cultura va assegurar que Tarragona “compta amb la col·laboració de la Generalitat per fer de la cultura un dret essencial. Els ajuntaments són un dels motors que fan arribar la cultura a la gent. Comptem amb vosaltres per construir la república de les lletres”.

La presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines, va dedicar les seves primeres paraules al president de l’entitat, Jordi Cuixart, i va recordar que enguany se celebra el 50è aniversari de l’Òmnium del Tarragonès. “La cultura ha de ser el revulsiu que permet connectar amb gent molt diferent. La cultura ens ha de fer forts”.

Finalment, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va posar de relleu el paper que té la institució que presideix com a “dinamitzador de la cultura en actes com aquest o Tàrraco Viva”. La cultura és una finestra de llibertat”, ha concloure.

Al mig de la imatge, la guanyadora del Premi Tinet de Narrativa Breu per Internet. / Cedida