La Dra. Marina Mosquera, professora de la URV i investigadora de l‘IPHES-CERCA, és des d’aquest dimarts la nova directora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.
Substitueix en el càrrec a Robert Sala Ramos que ha estat els darrers vuit anys al capdavant de la institució de recerca situada a Sescelades. El primer director va ser Eudald Carbonell; el va seguir Sala i ara Marina Mosquera liderarà la institució convertint-se així també en la primera dona en dirigir l’IPHES.
Sala ha fet balanç d’aquest període en una entrevista a Tarragona Ràdio, destacant com n’ha millorat l’excel·lència i la seva situació en l’elit dels centres de recerca a nivell mundial, amb més de 100 investigadors/es i projectes a pràcticament tots els continents.
Ha subratllat que l’IPHES va aconseguir per primer cop l’acreditació d’excel·lència ‘Maria de Maeztu’, una distinció que es dóna a centres de recerca amb impacte i lideratge científic a nivell internacional. També han aconseguit projectes europeus ERC d’impacte, i el Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, amb la URV, compleix 20 anys.
La recerca de l’IPHES va des dels primers humans o homínids fins al neolític o l’edat del bronze, recorda Sala. Es felicita que tot l’equip ha pogut fer grans descobertes al projecte estrella que és Atapuerca, a Burgos, però també consolidar altres jaciments que han donat molts fruits, com el Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet, o l’Abric Romaní de Capellades, entre molts altres. Sala ha recordat, per exemple, la descoberta del primer santuari paleolític de fa 15.000 anys amb més de 100 gravats a la Cova de la Font Major, a l’Espluga de Francolí.
Només l’han passat els investigadors de l’Iphes han publicat gairebé 150 articles d’impacte, de tots els camps de l’evolució humana, subratlla Sala. L’impacte social també ha estat un dels pilars fonamentals, amb l’obertura de centres d’interpretació a Caldes de Malavella, al Camp dels Ninots, i seguint treballant per què es pugui visitar l’Abric Romaní, destaca. Enguany s’obrirà amb l’ajuntament de la Canonja el Centre d’Interpretació de la Boella, on en els seu moment es van descobrir les defenses de Mamut.
Pel que fa a Marina Mosquera, forma part de l’Iphes des dels inicis
Actualment Marina Mosquera és investigadora principal d’un dels projectes emblemàtics d’Atapuerca, on ha viscut també les grans descobertes en aquest jaciment de Burgos.
Les seves línies de recerca estan vinculades a les primeres ocupacions del subcontinent europeu, tecnologia i comportament, i l’evolució de la cognició i l’origen del comportament tecnològic a través de l’etoprimatologia.
És autora o coautora de més de 70 articles científics, 55 d’ells d’impacte internacional, a banda d’autora o coautora de 5 llibres de divulgació i manuals universitaris.
Mosquera serà la protagonista del proper espai ‘Evoluciona’, el programa/podcast de divulgació científica entre l’Iphes i Tarragona Ràdio, que aquest 2024 arriba a la 18ena edició.
Evoluciona, la investigació sobre l’evolució humana, amb l’Iphes
Espai científic en coproducció amb l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA). Programa quinzenal (10:05 – 10:45 h) conduït per Josep Suñé amb l’objectiu de donar a conèixer l’activitat que genera la investigació sobre l’evolució humana.