powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.
“Malauradament, les persones que han entrat des del Marroc a Espanya han estat utilitzades com una arma política”. Així ha valorat la situació que es viu a Ceuta el professor del departament d’Història i Història de l’Art de la URV, Jaume Camps, especialitzat en la matèria. Més de 8.000 persones han intentat creuar la frontera espanyola des d’aquest dilluns, després del relaxament de la vigilància marroquina. Un fet que, segons ha reconegut un integrant del govern del Marroc, és la resposta a la presència a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, ubicat en un hospital de Logronyo per rebre tractament contra la Covid.
Camps ha explicat en una entrevista al Mig Matí l’origen del conflicte sahrauí. El relaciona amb una descolonització “mal feta” per part d’Espanya a finals del franquisme. Des d’aleshores, el poble sahraui reclama un referèndum d’autodeterminació que mai no s’ha celebrat, i això va provocar el ressorgiment del conflicte al novembre de l’any passat. “Segurament, les autoritats marroquines han decidit pressionar Espanya o fer-li veure que no es posicioni en el conflicte del Sàhara i el Marroc”, diu Camps en aquest sentit.
Dilluns, milers de persones van començar a creuar nadant els pocs metres que separen Espanya del Marroc. Es calcula que uns 1.500 menors van aconseguir arribar a Ceuta. “Oblidem que són vides humanes que marxen del Marroc per buscar una vida millor. Quan estàs a Ceuta i Tànger t’imagines que a pocs metres tens un futur millor”, ha dit l’expert.
Sobre una possible solució diplomàtica, Camps ha manifestat que es tracta d’un “problema estructural” i de “diferències abismals entre la vida al sud i al nord”. “Tenim un problema de desigualtats. És una de les fronteres més desiguals del món, viure a una part o l’altra canvia. Parlem de problemes estructurals que s’han de canviar per ajudar les poblacions d’origen”, ha detallat. Tot i això, ha posat el focus en l’estat de les persones que han arribat a Ceuta. “Cal pensar en les seves condicions i futur, sobretot dels nens”, ha afegit.
“La ciutadania de Ceuta ha viscut amb por”
Tarragona Ràdio ha pogut contactar amb Pedro Berruezo, exjugador de futbol, bomber i resident a Ceuta. Ell ha acostat la realitat de la ciutadania d’aquesta ciutat, que assegura que ha viscut “amb por” la crisi humanitària. “Els nens i les persones grans no han sortit de casa”, ha dit.
Berruezo ha explicat que hi ha hagut altercats “puntuals” i que “places i carrers estaven absolutament plens de migrants”. El testimoni ha assegurat que la gent que ha creuat ha arribat amb “molta gana”, i ha felicitat l’actuació de l’Exèrcit, la Creu Roja i les forces de seguretat per la feina feta.