Antoni Martí i Franquès aspirarà al reconeixement de la Societat Europea de Química, l’European Chemical Society (EuChemS) un organisme científic sorgit el 1970 com a fusió de les societats químiques dels països europeus.

El científic tarragoní, nascut a Altafulla, va fer les seves aportacions més importants a final del segle XVIII, en plena efervescència de la química, en temps d’Antoine Lavoisier, pare de la disciplina.

El 12 de maig de 1790 presentava a la societat química de l’època la memòria “sobre la quantitat d’aire vital que es troba a l’aire atmosfèric” i en va determinar que la proporció de l’oxigen en l’aire atmosfèric és constant, del 21%. La Societat Catalana de Química serà qui presentarà la candidatura per a aquest reconeixement europeu. Consol Blanch, doctora en química orgànica, i membre de la Societat ha explicat a Tarragona Ràdio que l’insigne científic es mereix un reconeixement europeu que ja va tenir en la seva època.

Hauran de buscar aliats en societats químiques europees per travar la candidatura. Cosa que, segons Blanch, no serà difícil, ja que el reconeixement a la seva figura va més enllà dels Pirineus.

Abans, el municipi on va néixer li retrà un merescut homenatge. Serà a la plaça del Pou, el diumenge 14 de novembre, a l’antic Hospital, on Martí i Franquès tenia l’estudi. Es descobrirà una placa de “reconeixement d’emplaçaments històrics representatius de la química en el territori de parla catalana”, el primer que atorga la societat catalana. Acte promogut per l’Institut Català d’Investigació Química, amb el suport d’altres institucions del territori, com l’AEQT i el municipi d’Altafulla. La proposta va ser acceptada per la Societat Catalana que és qui atorga la distinció, com ha explicat la gerent de l’ICIQ, Laia Pellejà. Diu que la concessió del reconeixement farà palesa la rellevància de la recerca en química al conjunt del territori.

També es farà una visita guiada amb un personatge que retornarà al present el químic del segle XVIII. Tot plegat, un acte que s’emmarca en la Festa Major de Sant Martí del municipi del Tarragonès. El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, explica que sovint es parla del tarragoní Martí i Franquès, quan en realitat va néixer a Altafulla amb vincles també amb Ardenya.

El reconeixement d’emplaçaments històrics representatius es vol que sigui una oportunitat excel·lent per a promoure la Química en la societat. A les comarques tarragonines, i a nivell local.

Altafulla és residència, a més, de més d’una vintena de professors de Química i d’Enginyeria Química de la URV i d’investigadors de l’ICIQ, alguns socis de la SCQ.