Aquest divendres a la tarda s’ha constituït oficialment el clúster químic ChemMed Tarragona. Una aliança entre tots els agents del sector químic del territori, representats per l’Associació Empresarial Química de Tarragona, i el Port que pretén convertir-se en referència a nivell mediterrani i mundial. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que “ho tenim gairebé tot”, en referència als actius de què disposa la zona, i ha advertit que “no podem fallar”. El president de ChemMed, Jesús Loma-Ossorio, per la seva banda, ha assegurat que “el nostre territori”, amb el coneixement, la formació, la investigació i la innovació, és “l’emplaçament ideal per a noves inversions”.

El Palau de Congressos de Tarragona ha estat l’escenari triat per dur a terme la constitució oficial de ChemMed Tarragona – Clúster Químic del Mediterrani. Un acte presidit per Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, que ha volgut incidir en que és un projecte que “ho té tot”. Així, ha assenyalat com a punts positius les empreses del territori -des de multinacionals fins a PIMES-, l’aparell logístic de què es disposa, la gran capacitat de producció científica -gràcies a la Universitat Rovira i Virgili o a l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), entre altres -, o la bona formació que es dóna a la zona. Per tot plegat, ha afirmat que “no podem fallar”.

Mas ha parlat del ChemMed Tarragona com un projecte que vol “ensenyar a tot arreu que tenim tots aquests actius”, i ha dit que servirà per “reactivar la nostra economia”, així com per “donar esperança a la gent que vol continuar treballant aquí”, ha afegit. Finalment, Mas ha mostrat clarament el suport del Govern cap al clúster, “igual que en altres projectes”, ha apuntat. El president s’ha referit als darrers anuncis d’inversió turística al territori, i ha insinuat que properament “se’n podran anunciar d’altres”, en els quals s’està “treballant intensament”.

El president de ChemMed Tarragona, Jesús Loma-Ossorio, també president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), ha parlat del territori un “emplaçament ideal per a noves inversions”. Loma-Ossorio ha explicat que amb la constitució del clúster “volem presentar a tot el món els recursos que tenim”, i “demostrar que apostar per Tarragona és una bona decisió”, ha conclòs.

Per la seva banda el vicepresident de ChemMed, i president del Port de Tarragona, Josep Andreu, ha volgut deixar clar que “estem treballant de valent i intensament perquè Tarragona i el seu port guanyin en projecció internacional”. Andreu ha dit que amb el clúster es generarà una “major economia productiva al nostre territori.

Manuel Niño, secretari general d’Infraestructures del govern espanyol, ha assistit a l’acte en nom de la ministra de Foment, Ana Pastor, que no s’ha desplaçat a Tarragona per motius personals. D’una banda, Niño ha posat molt d’èmfasi en el transport de mercaderies i ha reiterat el compromís de l’executiu de Rajoy pel desenvolupament de les comunicacions ferroviàries al territori. D’altra banda, el secretari ha dit que el sector químic “ha sorprès per la seva recuperació i està en xifres equivalents al període anterior a la crisi econòmica”.

Durant l’acte també ha intervingut l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que tot i lloar la creació del clúster químic, s’ha queixat del preu de l’energia que, ha assegurat, “ens fa ser menys competitius i perdre oportunitats”. Ballesteros ha advertit, finalment, que les incerteses que es presentin al sector químic s’hauran de resoldre “amb molt de treball, amb complicitat i fent pinya”, per tal d’assolir un objectiu: “que el somni d’Octavi August, de fa 2.000 anys, de tenir una gran ciutat en el Mediterrani, segueixi sent possible”.

La constitució de ChemMed Tarragona – Clúster Químic del Mediterrani ha estat presentada pel periodista Xavier Graset. El punt i final l’ha posat una fotografia de família de la trentena d’entitats i institucions de tota la demarcació que donen suport al projecte.

Algunes dades del Clúster Químic del Mediterrani
ChemMed Tarragona representa el 25% de la indústria química espanyola, i produeix gairebé el 50% dels plàstics. Es composa de dos polígons industrials que, juntament amb les instal·lacions portuàries, ocupen 1.200 hectàrees. El clúster, a més, genera 13.000 llocs de feina directes i 35.000 d’indirectes i induïts. S’espera que dins de ChemMed s’hi instal·lin noves inversions d’èxit. En aquest sentit, hi ha més de 300 hectàrees de terreny disponibles per a la gran indústria.

El president de ChemMed Tarragona, Jesús Loma-Ossorio, destaca que el clúster vol presentar a tot el món els recursos que hi ha a Tarragona i demostrar que apostar pel territori és una bona decisió.