Del mite a la creació audiovisual. L’artista Jordi Abelló ha elaborat un nou projecte de videocreació que relaciona aquesta figura de la mitologia grega, que transforma en pedra a qui l’observa, amb artistes com Salvador Dalí.

Aquest treball es pot veure fins al pròxim mes de juny a les instal·lacions del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) estableix un paral·lelisme entre el mosaic del segle I dC, que es conserva al mateix museu i és una de les imatges emblemàtiques del passat romà de la ciutat, amb diverses formes d’animals petrificats que Abelló va capturar al Cap de Creus.

Pla mitjà de l’artista Jordi Abelló, durant la presentació del vídeo al costat del mosaic de Medusa. Foto del 5 de març del 2021 (horitzontal) / CEDIDA (ACN)

“Durant l’estiu passat, quan es podia viatjar, em vaig desplaçar a aquesta zona per poder observar els paisatges que Dalí va incorporar com a un element surrealista més de les seves obres”, explica Abelló, que detalla que va ser a través de la ruta que va fer al Paratge de Tudela, quan va fer el descobriment.

“En poca estona vaig prendre fotografies de fins a 40 animals petrificats, alguna a escala real, unes construccions que no s’han pogut formar només per la simple erosió del temps i que demostren que, per a mi, la Medusa va ser un element que va passar per aquesta zona”, explica.

El seu treball s’agrupa en una videocreació que mostra la relació entre aquest mosaic, conegut per tots els tarragonins i tarragonines, amb una de les figures més conegudes de la mitologia grega i les troballes geològiques localitzades al parc natural. “El vídeo és un recorregut per descobrir un mite que jo m’imagino qu, va visitar molts altres llocs”, explica Abelló.