Dotar d’un projecte a la màxima superfície forestal possible. És un dels reptes en matèria de gestió dels boscos i que permetria reduir l’elevat risc d’incendis. Tarragona no s’escapa d’aquesta situació, complexa, tenint en compte que un 80% de la massa forestal és de titularitat privada.

El 60% de la superfície de Catalunya és forestal. O el que és el mateix, uns dos milions d’hectàrees. L’abandonament progressiu d’explotacions agrícoles i ramaderes o la reducció de l’ús de la fusta com a carburant a les llars ha fet créixer les zones boscoses. Es prioritza la gestió i «neteja» en aquells punts més conflictius com serien les urbanitzacions i zones habitades properes a espais forestals, com també la posada a punt de camins i els accessos a punts d’aigua. Però queda molta superfície sense projecte ni actuacions per «endreçar» els boscos.

Agustí Busquets, enginyer forestal, ha explicat a Tarragona Ràdio que algunes accions que ajudarien a reduir el risc d’incendis són reduir els arbres, prioritzar-ne els més «sans» i afavorir una distribució més homogènia. A més, controlant el pi blanc es podria incentivar la proliferació d’altres espècies com ara les alzines.

Només un 20% de la superfície forestal pertany a les administracions. És per això que Busquets apel·la a la necessitat de tirar endavant un pacte públic-privat per avançar en la neteja dels boscos del país.