El programa de prevenció i manteniment de les muralles es completa amb èxit. La conselleria de Patrimoni ha presentat els resultats del programa, pioner a nivell català. S’ha desenvolupat als trams 7 i 8 de les muralles, és a dir, des del Fortí Negre a la de la Rambla Vella, on s’havia detectat un deteriorament de les cares externes dels murs i, alhora, una pèrdua d’estabilitat en alguns trams. Segons el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, l’objectiu d’aquest programa és fer un repàs de l’estat de la muralla romana en la seva totalitat, donant solució a aquelles patologies que es trobin, i reduir així, el risc de pèrdua patrimonial del monument. Pinedo ha destacat que volen ser proactius davant del patrimoni històric, i que aquesta és la manera de posar solució als problemes abans que succeeixin. S’han dut a terme un total de 854 actuacions d’abast divers per a reduir el risc de pèrdua patrimonial.

Els treballs efectuats entre els mesos d’agost i novembre de l’any passat han contemplat el sanejament superficial dels murs, el segellat de fissures i esquerdes, el bisellat amb morter de calç, l’execució de pernats i fixacions, la reposició de morters de junt, la retirada de vegetació, el cegat de forats, la reintegració volumètrica i la substitució i ampliació de xarxes protectores.  

A la inspecció tècnica prèvia a les obres de millora, es van detectar 927 patologies als monuments, 708 al tram del Fortí Negre i 219 al de la Rambla Vella. De totes elles, de diferent abast i gravetat, s’ha dut a terme un total de 854 actuacions que han permès garantir la integritat del monument en molts punts.

Ara s’està treballant en la implementació del programa als trams que van de l’1 al 6, és a dir, a la resta de la muralla romana.