Més de mig miler de persones s’han manifestat aquest dilluns a Tarragona per reclamar un increment dels salaris davant l’escalada inflacionista. CCOO i UGT han tornat al carrer aquest 1 de Maig per demanar millors condicions laborals i per uns serveis públics de qualitat. “Al sector serveis, els empresaris no troben treballadors perquè s’incompleixen condicions de conveni i de contractació, els empleats volen treballar en condicions dignes”, ha afirmat el secretari general d’UGT de Tarragona, Joan Llort. Els sindicats majoritaris també han exigit que s’implementin els plans d’igualtat i han criticat que la taula de seguretat de la indústria química estigui paralitzada des de fa anys.

Els representants sindicals han reclamat millores salarials per contrarestar la pujada inflacionista dels darrers mesos i han exigit a l’empresariat que repeteixi els beneficis aconseguits durant els anys de covid. “Des de la pandèmia, les empreses han guanyat molts diners i se’ls han quedat sense repartir-los entre la classe treballadora, ara és el moment que aquests diners vagin directament als treballadors perquè al final són els qui surten a comprar i a gastar”, ha manifestat Mercè Puig secretària general de CCOO de Tarragona.

Els sindicalistes també han reivindicat els acords assolits enguany pel que fa a diversos convenis col·lectius, com ara el del sector del metall i el de les químiques, en els quals han aconseguit augments salarials “per damunt de l’IPC”. Ara bé, el secretari general d’UGT, Joan Llort, ha lamentat que encara hi ha conflictes laborals per resoldre, com és el cas del sector dels serveis.

De fet, Llort ha assegurat que la manca d’empleats en els serveis es deu als incompliments de les condicions laborals i contractuals per part dels empresaris. “A més, hi ha una explotació laboral, ja que els treballadors treballen moltes més hores de les que els hi pertoquen, avui i en dia no volen treballar més hores que les marcades en el conveni”, ha denunciat. “La gent vol treballar, però ho vol fer en unes condicions dignes i estables, amb les quals puguin viure treballant”, ha afegit Llort.

Entre les reivindicacions d’aquest Primer de Maig, els sindicalistes també han exigit a les administracions que aturin les externalitzacions dels serveis públics. “L’externalització és un element important de degradació de les condicions laborals i dels serveis als usuaris, a tots els partits polítics que es presenten a les eleccions, els demanem que internalitzin serveis i que assumeixin les seves competències”, ha reclamat Llort. També ha criticat al govern per haver subcontractat a una empresa privada la gestió dels exàmens d’oposicions d’aquest dissabte i n’ha demanat que se’n depurin responsabilitats.

Seguretat i prevenció, algunes de les demandes

En clau més local, els sindicats majoritaris han denunciat que la taula de seguretat està paralitzada des de l’explosió d’IQOXE. Per això, han demanat a les administracions tornar-se a asseure’s. Alhora, Puig ha assenyalat que la “transició mediambiental” de la indústria química i de les centrals nuclears “afectarà moltíssim” els sectors implicats i que “s’haurà de veure” com es desenvolupen els plans d’ocupació al territori. Pel que fa a Hard Rock, la sindicalista ha afirmat que desconeixen el projecte “real”, quina serà la inversió o bé quants llocs de treball generarà el complex. “No sabem res de res, no compten amb els sindicats majoritaris”, ha etzibat.

Per la seva banda, Llort ha destacat que una de les principals preocupacions és l’accidentalitat, ja que l’any passat es van registrar més de 1.800 accidents i deu persones mortes. En aquest sentit, ha demanat a l’empresariat que facin més prevenció en matèria de seguretat laboral. Així mateix, ha denunciat que s’estan donant altes a empleats sense que aquests hagin passat pels tribunals mèdics.

Finalment, tant CCOO com UGT han exigit que es compleixin la llei d’Igualtat i han lamentat que només al voltant d’un 20% de les companyies -amb més de 50 treballadors- disposin d’un pla d’Igualtat. “Només la tenen un 20% i d’aquests, molts la tenen a l’estanteria, costa molt què l’executin dia a dia; tenim temes d’assetjament sexuals en algunes empreses a la demarcació que són molt preocupants, i es tapa tot, hem de sortir a denunciar”, ha dit Llort. El representant sindical també ha recordat que falten inspectors de treball al territori. Ara mateix, n’hi ha disset i se’n necessitarien el doble, segons indiquen.

Readmissió de l’expresident del comitè d’empresa d’IQOXE

Amb el lema ‘Apujar salaris, reduir preus i repartir beneficis’, la marxa ha arrencat a les dotze del migdia d’aquest dilluns des de la plaça Imperial Tarraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat, passant per la Rambla. Ho ha fet de forma sonora, al ritme de tambors i xiulets. La protesta ha acabat davant de la seu dels sindicats, on els seus màxims representants han llegit un manifest conjunt per reivindicar el Dia Internacional del Treballador. La mobilització ha acabat amb consignes a favor de la readmissió de l’expresident del comitè d’empresa d’IQOXE, Fran Pizarro. L’empresa va acomiadar-lo a finals de març després d’obrir-li un expedient disciplinari per una baralla amb un altre treballador.