Un operari recull mostres d'aigua per analitzar al laboratori d'Ematsa.

Les aigües residuals reflecteixen una millora de la pandèmia a la ciutat de Tarragona. Ara bé, les dades encara no arriben als nivells d’ara fa un any, quan el SARS-CoV2 era pràcticament indetectable a les analítiques. El laboratori d’EMATSA fa aquest seguiment per quantificar la presència del coronavirus i ja s’ha consolidat com un indicador de salut pública.

La ciutat abandona els colors vermells i passa als grocs i verds pel que fa a la detecció de coronavirus a les aigües residuals. EMATSA segueix la petjada de la covid-19 amb un mostreig que fa més d’un any que ja es porta a terme i que permet anticipar l’evolució de la pandèmia per zones i a municipis de l’entorn. Actualment la presència del SARS-Cov2 va a la baixa i s’està a nivells del febrer, de quan se sortia de la tercera onada.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, el gerent de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona, Daniel Milan, ha explicat que la tendència és clarament de millora. Ara bé, recorda que encara es detecten concentracions significatives de coronavirus a les aigües residuals analitzades. Tampoc s’ha arribat als nivells positius d’ara fa un any a les portes de l’estiu.

Milan pensa que és una eina de seguiment que ha vingut per a quedar-se. Actualment, es controla cada dilluns i dijous en 12 punts de la xarxa que corresponen, aproximadament, a les Àrees Bàsiques de Salut que hi ha a la ciutat.