La URV Solidària, l’entitat que coordina els projectes de cooperació internacional pel desenvolupament liderats per membres de la comunitat universitària, ha concedit ajudes a sis noves iniciatives, les més ben puntuades de les que es van presentar a l’última Convocatòria de Projectes de Cooperació. L’assignació, d’entre 5.000 i 12.000 euros, cobreix bona part del pressupost i els facilita la realització d’unes tasques que porten la solidaritat i l’expertesa de diferents àmbits de la URV a les zones més desafavorides del món, sempre en col·laboració amb ONGs.
Entre els projectes que s’han beneficiat de les ajudes de la URV Solidària, n’hi ha dos que estan relacionats amb l’alimentació. Des del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, a través de la ONG Nutrició sense Fronteres amb la qual col·labora la URV, es porta a terme a Gàmbia un projecte de formació per a la conservació i transformació d’aliments per incrementar els mecanismes de resiliència i fer front a la inseguretat alimentària. I, al Senegal, el Departament de Medicina i Cirurgia col·labora en la instal·lació d’una pasteuritzadora per facilitar la ingesta de làctics, especialment en infants i dones embarassades en una regió ramadera en què bona part de la producció de llet es malmet per la manca d’infraestructura agroalimentària.
L’alfabetització de les dones d’Udaipur, a l’Índia, a través de les TIC, combinada amb estratègies de capacitació laboral i emprenedoria, és l’objectiu d’un projecte en què participa el Departament de Dret Públic. Com les dones, els adolescents i els infants són col·lectius especialment vulnerables en moltes regions del món, i per això la resta de projectes que compten amb les ajudes de la URV Solidària els tenen com a protagonistes, sempre al voltant de l’educació i la formació.
Al Perú es col·labora, des del Departament de Dret Públic, en un projecte d’intercanvi formatiu de metodologies docents transformadores per promoure l’educació inclusiva i emocional de nois i noies d’una casa d’acollida de Cuzco; al Marroc es fa l’acompanyament, l’orientació i la inserció laboral d’adolescents i joves que han abandonat el circuit escolar regular a través del programa Segona Oportunitat-Nova Generació, que compta amb la col·laboració del Departament de Pedagogia, i a Tanzània es porta a terme, amb la participació del Departament de Gestió d’Empreses, una iniciativa d’acompanyament educatiu i desenvolupament comunitari dirigit a la població infantil en situació de vulnerabilitat.