Minimitzar el dolor, millorar la vinculació amb l’entorn
i transmetre esperança són claus per comprendre i prevenir el suïcidi juvenil. És l’opinió de l’expert en suïcidi juvenil Francisco Villar, que aquest dimarts ha pronunciat una conferència a Tarragona en la qual ha plantejat diferents estratègies per abordar aquesta situació.

L’OMS estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, una cada 4 segons, i que per cada persona que se suïcida n’hi ha 20 més que ho intenten. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya.
El psicòleg clínic i especialista en conducta suïcida en menors del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Francisco Villar, assegura que la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats i que cada suïcidi acaba afectant més de 100 persones de l’entorn. Villar defensa que cal abordar la situació des del món educatiu, familiar, social i per part dels professionals de la salut mental i que la tasca i els recursos han d’anar adreçats a aconseguir una tendència zero. Aconsella a les famílies que perdin la por a preguntar als menors si pensen en la mort.

Francisco Villar ha transmès el missatge en una conferència adreçada a l’àmbit educatiu organitzada per la Fundació Pere Tarrés al Col·legi d’Advocats de Tarragona, en el marc de les activitats educatives i socials que promou a les comarques de Tarragona,
de les quals se’n beneficien anualment més de 5.000 persones.