La crisi del coronavirus està limitant les accions quotidianes dels ciutadans i la missa no n’és una excepció. Després que l’Església hagi prohibit les misses obertes al públic a les diòcesis, les parròquies se les han enginyat per mantenir-se a prop dels fidels i brindar-los accés a les celebracions sense sortir de casa. Diversos mossens ja van retransmetre en directe la missa de diumenge a través de plataformes com Facebook i d’altres van fer arribar als veïns les gravacions de la celebració litúrgica per WhatsApp. Les iniciatives es multipliquen i hi ha capellans com el de la parròquia de Sant Joan de Valls, Joan Àguila, que ha programat fins a tres emissions diàries per tal de fer “comunitat virtual” i “seguir en comunió”.

El mossèn vallenc explica que haver de quedar-se a casa “no ha de ser impediment” per trobar-se, ni que sigui virtualment, “a la casa de tots, la nostra parròquia”. Després de comprovar l’èxit de la missa dominical, que ja ronda les 4.000 reproduccions, mossèn Joan ha planificat retransmissions durant tota la setmana.

A través del Facebook de la parròquia ofereix una missa des de la capella de la Candela cada dia a les deu de la nit. Cada tarda ofereix un recurs diferent “per viure la fe en família” i anar completant, diu, “l’itinerari quaresmal cap a la Pasqua”. Finalment, mossèn Joan es connecta a les deu per a la pregària de la nit. Els usuaris diuen sentir-se agraïts i reconfortats, i són molts els que l’han felicitat per la iniciativa.

Cada dia des d’una parròquia diferent a la ciutat de Tarragona i per WhatsApp a l’Ebre

L’arxiprestat de Tarragona també ha impulsat retransmissions a través de les xarxes socials amb la particularitat que cada dia es fan des d’un temple diferent de la ciutat. Els dies feiners hi ha missa a les cinc de la tarda i els caps de setmana a les dotze del migdia. A més, els divendres s’oferirà després de missa la pregària del Via Crucis i, en acabar la dels dissabtes, el Rosari. La iniciativa vol “ajudar els fidels de la ciutat a continuar avançant en el camí d’aquesta Quaresma”, segons l’arxiprestat.

També a les Terres de l’Ebre alguns mossens han optat per fer servir les tecnologies amb la voluntat que es puguin seguir les litúrgies sense sortir de casa. És el cas de les parròquies de la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Corbera d’Ebre, on el capellà al càrrec d’aquests pobles de la Terra Alta, David Arasa, va fer arribar diumenge una gravació de la celebració litúrgica per WhatsApp a la ciutadania.

A Salt, adoració i missa a través de Twitter

El mossèn de la parròquia de Sant Jaume de Salt (Gironès), Jordi Callejón, també ha recorregut a les xarxes socials per fer front al coronavirus. Diumenge va començar a emetre la missa -en castellà a les 10 i en català a les 12- a través del web de la parròquia i del seu perfil a Twitter. “Ha estat un diumenge diferent i molt estrany, però el que ens mou és donar un bon servei (…). No hi ha mal que per bé no vingui”, deia en una piulada.

Aquesta setmana mossèn Callejón ja ofereix dues hores d’adoració diària a la tarda per fer una estona de pregària, silenci i contemplació; i missa diària a les set. A més, també penja vídeos a YouTube amb el missatge de l’evangeli. “El confinament l’hem de viure com uns exercicis espirituals, un regal en plena Quaresma!”, apunta el mossèn.

Pregària i toc de campanes a les dotze

A més, les diòcesis amb seu a Catalunya s’han unit a la iniciativa promoguda per la Conferència Episcopal Espanyola per tal que cada dia a les dotze del migdia es resi la pregària de l’Àngelus, mentre es fan sonar les campanes de les esglésies, “en solidaritat amb tots els confinats a les seves llars i per agrair l’entrega de tots els qui generosament treballen per atendre i combatre la pandèmia del coronavirus covid-19”.