La Societat Longeva Catalunya Sud es va constituir el passat dijous amb l’objectiu d’abordar els reptes que planteja l’augment de l’esperança de vida. La iniciativa busca aprofitar el pes demogràfic creixent dels majors de 65 anys, cada vegada més preparats i formats per aprofitar-ne l’expertesa i l’experiència.
La Universitat Rovira i Virgili forma part del grup promotor juntament amb la Diputació de Tarragona, que va acollir l’acte de constitució; les cambres de comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls; la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, i el laboratori d’innovació social ciutadà SèniorLab. Jordi Cartanyà, coordinador del grup promotor, explica com es va gestar la idea.
Aquesta iniciativa sorgeix del fet que el 2050 una de cada tres persones tindrà més de 65 anys, molt abans en les àrees rurals, la qual cosa fa necessari transformar progressivament la manera de viure, conviure i generar valor. L’impacte és produirà en molts àmbits: salut i benestar, treball i finances, habitatge i mobilitat, comerç i oci… Sobretot, caldrà posar en valor aquesta societat longeva més formada i preparada que mai, fomentar les relacions intergeneracionals i erradicar l’edatisme, fortament arrelat.
Per afrontar-ho, es busca la implicació de múltiples actors que col·laborin amb una visió comuna i una acció coordinada a llarg termini. Per això, durant el procés que s’iniciarà ara s’hauran de sumar molts agents i persones a la iniciativa, alguns dels quals ja estan actuant en els canvis que cal abordar.